Bokbloggsjerka: nya barnböcker

jerka11

Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?

Boktjuven Ingerun har inspirerat Annika i veckans bokbloggsjerka. Jag kan inte heller säga att jag vet så mycket om barnböcker. Jag försöker hänga med, för mina barns skull, nuförtiden därför speciellt i böcker för 9-12-åringar (om man ska ta åldersgrupperingen från frågan den här veckan) och tonåringar.

Min tonårings läsning får jag väl ta i ett annat inlägg.. och elvaåringen har en mycket distinkt smak. Framför allt ska det vara kul, sorgligheter ska vi bara glömma. Spänning och hemskheter är också något som elvaåringen betraktar med misstänksamhet.

En bedragare på hotelletNär jag äntligen blev stulen igenVärre än vanligt

Den senaste boken om Hotell Gyllene Knorren har vi just nu som högläsning. Det börjar eventuellt vara på gränsen till för barnsligt, men när vi har läst i stort sett alla andra i serien så fortsätter vi. Siri Kolus första bok om Vilja som blir kidnappad av landsvägspirater på sitt sommarlov hade vi som högläsning i somras, men den kom inte ut år 2014, så här finns del två, som utan tvivel blir högläsningsbok snart hos oss. Kanske till sommarlovet igen? Gregs dagböcker av Jeff Kinney har elvaåringen läst själv, han borde ha läst dem alla, och flera av dem när de har lästimme i skolan.

Den skrikande trappan

Den här boken ”Den skrikande trappan” av Jonathan Stroud, lånade och läste jag själv, fast jag har sett den kategoriseras som bok för 9-12åringar någonstans. Det är nämligen bara barn som kan göra så att spöken försvinner, och Storbritannien har invaderats av spöken. Så det finns firmor med barnanställda som specialiserat sig på spökjakt. En riktigt bra spökhistoria.

21 reaktioner på ”Bokbloggsjerka: nya barnböcker

  1. Den skrikande trappan köpte jag åt mig själv tidigare. Förklarade för Äldsta att den nog var för lite för otäck för henne. Men sånt ska man ju inte säga, innan jag visste ordet av hade hon lånat den svenska varianten på bibblan och sträckläste. Mycket, mycket bra tyckte hon också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s