En smakbit ur Vi mot er

33f52-6473057481_ce462009e6_o

Söndag och dags att dela med mig av en smakbit ur boken jag läser just nu. Temat i mitt liv tycks vara att läsa sånt jag trodde att jag redan skulle ha läst och göra sånt jag trodde att jag redan skulle ha gjort. I den andan fick jag en nybörjarlektion i att köra moped igår. Jag var helt enkelt inte intresserad av det när jag var femton, och sen har det liksom inte blivit, och så värst mycket mer intresserad av mopeder har jag inte blivit heller. Men så tänkte jag att om jag får en medelålderskris och vill ta körkort för motorcykel, är det så mycket lättare att lära sig om jag redan kan köra moped. Så pepparkakspojkarna och deras far fick ställa upp med moped, hjälm och goda råd, och så började jag. Nu kan jag starta, för det mesta åka iväg utan att mopeden stannar igen, få i ettans växel och växla upp till tvåan och ner igen. Och bromsa. Helt hyfsat, men det krävs mer träning.

Och så boken jag läser nu. Den skulle jag ju kasta mig över så fort den kom ifjol höstas. Men det gjorde jag inte. Men nu har jag lånat Vi mot er av Fredrik Backman från biblioteket och börjat på.

Vi mot er

Från sidan 226:

Det finns ingen riktigt höst i Björnstad, bara en blinkning före vintern, snön är inte ens artig nog att låta löven bli jord i frid. Mörkret kommer snabbt, men de här månaderna var ändå fyllda av mycket ljus: En klubb som kämpade och överlevde. En vuxen man som la en tröstande hand på en skrämd fyra-och-ett-halvt-årings axel. Hockey som var mer än ett spel. Öl på en främlings bord. Gröna t-shirts som berättade att vi står tillsammans, oavsett. Pojkar som drömde störst. Vänner som var en armé.
Tyvärr är det inte det vi kommer komma ihåg, om några år.

Fler smakbitar den här veckan på bloggen Betraktninger!

 

26 reaktioner på ”En smakbit ur Vi mot er

  1. Ha ha! Ja, bättre sent än aldrig. 🙂 Hade heller inget som helst intresse för mopedkörning i 15-årsåldern, inte heller nu 34 år senare. 😉 Backmans bok har jag inte läst, men tack för smakbiten!

  2. Jeg kunne også tenkt meg å lære å kjøre moped. Det hadde passet meg å ha en scooter å kjøre rundt på i byen vi bor i 🙂 Men jeg er litt redd for selve kjøringen siden jeg ikke har noen erfaring.
    Ha en riktig fin søndag!

  3. Det är helt otroligt att jag inte har läst denna och inte ens Björnstad, än. Fattar inte hur det kan bli så.

    Moppen var min käraste ägodel när jag var i den åldern, det enda sättet att kunna åka till kompisarna som bodde många kilometer bort och början på friheten 🙂

    1. Jag cyklade låååånga sträckor istället för att köra moped. Och sen, när jag var sjutton, träffade jag den kille som så småningom skulle bli herr Pepparkaka, och då a. skjutsade han mig dit jag ville, b. lärde mig köra bil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s