What’s in a name- bokbloggsjerka

Annika frågar denna vecka: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra? Hon ger en karaktär som kallas Uzi som exempel.

Man kan ta till exempel Pippi Långstrump– en okonventionell karaktär med ett okonventionellt namn. Strumporna bär hon också upp med den äran. Men man ser aldrig att hennes pappa skulle ha långa strumpor- borde han inte ha det, i rimlighetens namn? Och förnamnet, Pippi, låter så där glatt och sorglöst som bara Pippi är.

Ett riktigt elakt namn finns i ”De hundra och en hundarna” – Cruella de Vil. Heter man det så kan man inte vara annat än elak. Åtminstone har man ett visst handikapp om man försöker vara snäll. Det är Dodie Smith som har skrivit boken, även om Disneys filmversion antagligen är mera känd. (Här finns faktiskt ett fall där jag sett filmen men inte läst boken, fast jag gillade ”I capture the castle”, så det skulle säkert vara värt att läsa boken också)

Jag ska med nöje se vad ni andra kommer på.

28 reaktioner på ”What’s in a name- bokbloggsjerka

  1. Att jag inte kom på dessa exempel är konstigt då både Astrid Lindgren och allt Disney ligger mig varmt om hjärtat. Har inte läst bokversionen av De 101 dalmatinerna, men det är kanske något man borde göra. 🙂

  2. Cruella de Vil… usch för både namn och karaktär 😉 Hon skrämde mig ordentligt när jag var liten och hörde sagan om de stackars dalmatinervalparna.

  3. Läs absolut boken, den är hemskt fin 🙂 I den finns det dessutom människornas nannies, som heter Nanny Cook och Nanny Butler. När deras skyddslingar träffas och ska gifta sig så utbildar de sig till respektive kock och butler, som ju behövs i ett välordnat hushåll (den är lite daterad).

Lämna en kommentar