Tisdagstrio: Norden runt

books-462579_192028129

Idag heter temat för tisdagstrion ”Norden runt”. Jag får alltid en liten smula ångest för nordiska teman, därför att: visst, jag läser mycket från ”andra nordiska länder” än mitt hemland. Det är ju bara det att det mesta jag läser då kommer från Sverige.. och på något sätt tänker jag att det inte tillför så mycket att tipsa om böcker från Sverige i de här sammanhangen. Å andra sidan känns det också lite fel att tipsa om böcker från sitt eget land, alltså Finland, för det känns som om grejen lite är att gå utanför sitt hemland. Alltnog. Kvar finns Norge, Danmark och Island.

38734768

En isländsk bok som jag läste på danska. Det är ganska ”Norden runt”. Så det blir ett tips om Fælden av Lilja Sigurðardóttir, en bok om narkotikasmuggling.

Biter av lykke av Anne Ch Østby blir mitt andra tips, den har jag också tipsat om förr. Det känns som om mina nordiska tips är lite daterade, det är egentligen fruktansvärt länge sen som jag läste något nordiskt utöver Finland och Sverige..

48641902. sx318

..och på grund av det så frångår jag min princip och tipsar faktiskt om en bok från Finland, Annika Luthers syn på en ny superinfluensa som sveper in över samhället, skolorna stängs etc. Den här boken kom ut i januari 2019, knappast hade väl författaren tänkt sig hur relevant den skulle bli ungefär ett år senare.

 

29 reaktioner på ”Tisdagstrio: Norden runt

  1. Har inte läst någon av dessa, och den isländska har jag inte ens hört talas om tidigare. Spännande, jag gillar att läsa isländskt.

  2. Marie Eggimann

    Jag har inte läst dessa och jag tror knappt jag läst en enda finsk bok, finns det bra finska deckare?

    1. Tja, lösningen på problemet i boken var nog en helt annan än vad lösningen på problemet med covid-19 kommer att vara. Men annars hade hon prickat ganska bra in hur samhället fungerar – eller inte- då det blir fråga om en epidemi.

  3. Åsa

    Annika Luthers bok är jag nyfiken på. Kollade biblioteket nu och den var noterad som beställd där! Och blev då omedelbart bums reserverad i förväg av mig. 🙂 Tack för tips!

  4. Pingback: Tisdagstrion sjukdomar – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s