Jävla karlar

Vilken bok? Jävla karlar av Andrev Walden.

Var har jag fått tag på den? Lånat på biblioteket.

Land  (författarens hemland enligt mina kriterier): Sverige.

Vad handlar boken om? Det heter roman, men det ska vara åtta år av Andrevs barndom, och en ganska kaotisk barndom verkar det ha varit. Så det är väl så att något i boken är fiktivt och något är inte fiktivt, och vilket som är vilket vet bara författaren. ”Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant” säger han i början av boken.

Vad tycker jag? Den stora styrkan i boken är iakttagelserna och beskrivningarna av människor. Inte bara ”papporna”, utan alla som finns i barnet Andrevs närhet. Och trots att barndomen är kaotisk är den inte nattsvart, den bara är, liksom. Dessutom är språket vackert och boken flyter bra på. Om jag ska jämföra med någon annan bok så liknar boken lite Shuggie Bain (av Douglas Stuart), fast med betydligt mindre elände. Det blir nog en läsrekommendation.

Utmaningar: Lämpligt nog finns ”läs en bok som fått Augustpriset” som en punkt i Kaosutmaningen. Där prickar jag in den här boken, och har nu klarat av 19/40. Och i och med att utmaningen ses som avklarad när man har läst 20/40, så ser det ju lovande ut.

Lämna en kommentar