Veckans topplista: Arbetarlitteratur

veckans-topplista

Trevligt att ha ledigt och kunna skriva Veckans topplista redan på morgonen. Nej, av någon orsak lycks jag sällan skriva den innan och tidsinställa, så jag brukar fixa till den på kvällen.

Ganska passande med tema arbetarlitteratur idag, första maj.

Omslagsbild: MiiraKopparbergsvägen 20

Jag har samlat min topplista med tanken att arbetarlitteratur inte är något historiskt, utan något som finns i vår samtid. Dessutom tänkte jag att det borde finnas arbetarlitteratur annanstans än i Norden, och det finns det säkert, men jag tycks inte ha läst det. Därför är Stål av Silvia Avallone med, den är ju kanske främst en uppväxtskildring, men det är utanför Norden och i ett arbetarsamhälle. Och bara för den saken gjorde jag ett litet avsteg också från min tanke att det inte skulle vara något historiskt. I Eija Hetekivi Olssons bok är det fråga om en uppväxtskildring också, och att dessutom vara invandrare, men här finns helt klart ett klassperspektiv också. Kopparbergsvägen 20 av Mathias Rosenlund handlar om hur svårt det kan vara att verkligen följa sin dröm och studera litteraturvetenskap om man inte har stöd av någon med rätt djupa fickor, till exempel en familj. Åtminstone ett klart klassperspektiv, om än kanske lite tveksam arbetarlitteratur. Yarden tycker jag är klart fall som arbetarlitteratur, även Jag ska egentligen inte jobba här, sällan kommer det böcker om arbete i vården.

Jag skippade alltså Moa Martinson, Per Anders Fogelberg, också Vibeke Olssons serie om Sågverksungen, osv. för av det som vanligen kallas arbetarlitteratur kan man få uppfattningen om att arbetare, det var något som fanns förr i tiden, och att klassfrågan är en icke-fråga idag. Och i ett samhälle med bara djupare klyftor stämmer inte det.

24 reaktioner på ”Veckans topplista: Arbetarlitteratur

  1. Tack för tips, jag har inte läst dem, men vill läsa flera. Det finns ju mängder med modern arbetarklasslitteratur egentligen, men jag har också med framförallt klassiker, med ett undantag.

  2. Bara olästa böcker för mig. Men ”Jag ska egentligen inte jobba här” har jag kikat lite på tidigare. Tack för tips vad gäller de övriga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s