Matrix

Vilken bok? Matrix av Lauren Groff.

Var har jag fått tag på den? Lånat från biblioteket.

Land (författarens hemland enligt mina kriterier): USA.

Vad handlar boken om? Marie de France var en historisk person. Ingen vet egentligen vem hon var, men det finns verk som hon har författat. I den här boken är Marie en illegitim dotter till Gottfrid av Anjou, och tillbringar någon tid vid hovet i England, men skickas till ett avlägset kloster för att bli abbedissa. När Marie kommer till klostret är det fattigt och vanskött, och Marie ser vistelsen där som det straff den var menad att vara. Men efterhand kommer hon att se till att klostret blir rikt och välskött och hon börjar bry sig om nunnorna.

Vad tycker jag? Jag var ganska säker på att den här boken skulle passa mig, och det gjorde den, även om det inte händer mycket i boken utan allting silas genom det filter som ett klosters murar utgör. Men det är ändå kvinnovärlden och arbetet i och med klostret man vill läsa mer om. Lite som att läsa om en internatskola under tidig medeltid.

Utmaningar: ”Läs en bok med något himmelskt på omslaget” är punkt 23 i Kaosutmaningen. Jag kommer knappast närmare något himmelskt på omslaget i år än en nunna. Man får ju bortse från att nunnorna i den här boken är ganska jordnära och världsliga också förstås. Men det syns i och för sig inte på pärmbilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s