Helgfrågan klassiska böcker

I veckans helgfråga funderar Mia på klassiker.

Hur är det med klassiska böcker, läser du några?

Min klassikerläsning fick mycket draghjälp av kurserna i litteraturvetenskap jag gått på. Det blir en i vår också, den börjar i februari.

Men tack vare de här kurserna har jag läst till exempel Njals saga, Candide/Voltaire och Pengar av Victoria Benedictsson i år. Och några andra klassiker också.

Annars var det mest som tonåring jag läste klassiker, jag vet inte varför jag läste dem just då, men bland annat Dostojevskijs Brott och straff läste jag när jag var 17-18 år. (Den läste jag för övrigt om i höstas på grund av kursen jag gick då..) Kanske jag trodde jag skulle bli cool. Eller kanske jag trodde att jag skulle läsa litteraturvetenskap eller något i den stilen. Men sen började jag studera nationalekonomi. Informationsvetenskap (det man ska studera för att bli bibliotekarie) började jag studera sen i vuxen ålder.

I bästa fall är klassiker sådana böcker som överlevt för att de verkligen är bra, men liksom med alla böcker kan inte allt falla en i smaken. Och jag tycker inte man ska läsa sånt man inte vill läsa, om det inte är fråga om just studier eller liknande.

En klassiker jag idag började fundera på om jag skulle försöka läsa är Fältskärns berättelser av Topelius, Det var en dam som ville läsa, och jag sökte fram böckerna i magasinet. När damen valt vilken upplaga hon ville låna blev det några böcker kvar på disken, och följande kund såg dem och sa ”Ja just det, så klart finns Fältskärns berättelser på biblioteket. Jag är hemvårdare och det var en klient som ville läsa om böckerna, jag ska äga åt min klient att de finns här om hen fortfarande vill läsa dem.” Så uppenbarligen har bokserien sina fans.

Fast mer realistiskt sett så läser jag säkert bara de klassiker som finns på läslistan på vårens kurs i litteraturhistoria.

4 reaktioner på ”Helgfrågan klassiska böcker

  1. Candide läste vi i skolan. Minns inte mycket av den, men har för mig att det var viktigt att ta hand om sin trädgård. Fältskärns berättelser vore kanske nåt.

  2. Åsa

    Brott och straff läste jag också nån gång i tonåren. Fast är inte så driven att läsa om den precis. Även om jag tyckte den var bra då, så får det räcka med det. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s