Helgfrågan: Läsa om böcker

Snart helg! och det betyder samtidigt att det blir helgfråga. Mia frågar:

Läser du om böcker? Gärna ett exempel.

Jag läser mycket sällan om böcker. Men som alltid finns det undantag till den generella regeln.

Wuthering heights av Emily Brontë är den bok jag har läst om flest gånger. Men numera läser jag oftast bara valda delar, olika delar beroende på vad jag är på för humör. A Christmas carol av Dickens har jag också läst om många gånger, men det var relativt länge sen. Förr läste jag den nästan varje jul, men det har jag nog inte gjort på många år.

Jag hade väl inte trott att jag någonsin skulle läsa om Brott och straff av Dostojevskij, men den fanns på litteraturlistan för kursen i litteraturhistoria i höstas, så då blev den omläst. Och det var en intressant upplevelse faktiskt, jag fäste mig vid helt andra saker än då jag läste den första gången som tonåring. Bloggkatten var, som ni ser, ett stort stöd under omläsningen.

För övrigt kan det hända att jag läser om någon bok av Mariana Zapata, speciellt om jag hamnat i lässvacka. Det har också hänt att jag lyssnar om hennes böcker, de som råkar finnas som ljudböcker i den tjänst jag beställer. Det är hittills enda författaren som jag både läser och lyssnar om, och böckerna används som sagt vid lässvackor, eller andra svackor i livet. Romance passar jättebra när man är stressad, eller när livet är jobbigt och allt är dystert, och för tillfället är det Mariana Zapatas böcker jag tar till då.

29367958. sy475 37683751. sy475 57605091. sy475

Ni ser att det finns undantag. Jag läser inte om böcker, bara ibland och bara vissa böcker. 

7 reaktioner på ”Helgfrågan: Läsa om böcker

  1. känner inte till Zapata. men visst har jag läst om både Jane Eyre och Svindlande höjder. Brott och straff har jag också läst om. Krig och fred och Anna Karenina också. bara någon påminner så finns det en hel del en läst om. ibland som sagt beroende av kurslistor

  2. Åsa

    Läste om Bröderna Karamazov. Den där riktiga läsmagin som infann sig första gången vet jag inte om jag hittade på samma vis, man förändras och ändrar uppfattningar. Eller så förgyller man minnet av vissa upplevelser lite väl mycket i distansen av tid.

  3. Wuthering Heights är en bok som jag har läst flera gånger också. Första gången läste jag den på engelska – och älskade den genast! Brott och straff skulle jag kunna tänka mig att läsa om, det var ju ett tag sen jag pluggade (tidigt 1980-tal)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s