Pappa Goriot

Vilken bok? Pappa Goriot av Honoré de Balzac.

Var har jag fått tag på den? Läst som e-bok.

Land (författarens hemland enligt mina kriterier): Frankrike.

Vad handlar boken om? Juridikstudenten de Rastignac, mindre bemedlad, bor på ett pensionat i Paris. Där bor också pappa Goriot, som verkar utfattig och som de andra pensionatsgästerna driver med. De Rastignac upptäcker att pappa Goriot har två döttrar som gift sig rikt och rör sig i societeten. De rastignac försöker hitta sin väg in i societeten via en affär med Goriots ena dotter. Han frestas också av en annan pensionatsgäst, Vautrin, att vara med på att förföra en flicka på pensionatet som kanske kan vara en arvtagerska om hennes bror dör. Vautrin lovar att undanröja broderna. De Rastignac tvekar, men går sedan inte med på saken. Pappa Goriot blir sjuk, hans döttrar bryr sig inte om att besöka honom. Det faller på de Rastignac att få pappa Goriot begravd.

Vad tycker jag? Först och främst rekommenderar jag att innan du börjar läsa den här boken ska du lyssna på podden Har du inte läst den? med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren, och då avsnittet som handlar om Pappa Goriot. Jag tyckte boken var lite snårig att komma in i och det hjälpte väldigt mycket att jag lyssnat på det här avsnittet innan. Förstås, om man vill undvika spoilers och så där så kanske man lyssnar efter att man läst, men det handlar ju om en klassiker så folk får väl anses veta handlingen på ett ungefär ändå fast man inte läst boken. Podden rekommenderas annars också å det hjärtligaste.
Utrustad med Hedvig och Lydias kommentarer tog jag mig så igenom boken, och kunde stundvis till och med njuta av läsningen. Det finns en hel del trassliga förhållanden som kan hjälpa till med att hålla intresset uppe. Men sammantaget inte den bästa bok jag läst. Fast nu har jag väl då blivit en liten smula mer bildad. Kan man ju hoppas i alla fall.

2 reaktioner på ”Pappa Goriot

  1. Oj oj, den här har jag inte läst sen jag pluggade litteraturvetenskap i början av 1980-talet. Men jag minns att jag gillade Balzacs böcker, bland annat denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s