Fedra

Vilken bok? Fedra av Racine.

Var har jag fått tag på den? Läst på nätet, texten tillgänglig tack vare kurs i litteraturhistoria.

Land (författarens hemland enligt mina kriterier): Frankrike

Vad handlar boken om? Det här är ett drama, närmare bestämt en tragedi, och kan ses som ett bra exempel på franskklassicism.. Närmare bestämt är det Fedra, gift med Teseus, som är förälskad i Teseus son Hippolytos. Teseus försvinner, tros vara död. Fedra bekänner sin kärlek till Hippolytos. Hippolytos är inte intresserad, han har nåt på gång med prinsessan Aricia. Teseus dyker upp, inte alls död. Fedra blir nervös när hon avslöjat sig. Fedra och hennes tjänarinna kokar ihop att Hippolytos våldtagit henne. Teseus blir arg och begär Neptunus hjälp att döda Hippolytos. Teseus ångrar sig när han förstår att Fedras tjänarinna inte talat sanning. All slags tragedi utbryter på alla håll.

Vad tycker jag? Jag känner med den läsaren som kommenterade på Goodreads att såpoperor har inget att komma med i jämförelse med grekiska dramer. Och sen är det sällan i såpoperor som folk dör för att en varelse som är halv tjur, halv drake stiger upp ur havet och är mordisk. Så sett på det sättet är det fullt med drama. Det tar ju ner på stämningen lite att allt ska rimma, men jag har förstått att rimmen i det franska originalet är väldigt eleganta.

Utmaningar: Vet ni vad? Det finns en punkt i Kaosutmaningen som är ”läs ett drama”. Det här är minsann ett drama. Och det betyder samtidigt att jag ÄNTLIGEN har kryssat för tjugo punkter i Kaosutmaningen och klarat av den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s