Red queen

Vilken bok? Red Queen av Victoria Aveyard.

Var har jag fått tag på den? Det är så länge sen att det är lite osäkert. Jag har i alla fall köpt den begagnad, så ska vi gissa på loppis?

Land (författarens hemland enligt mina kriterier): USA

Vad handlar boken om? Det finns två grupper av människor i samhället med olika färg på blodet, rött blod och silverfärgat blod. De silverfärgade har dessutom olika superkrafter. Det här har lett till att de röda är en lägre samhällsklass som förtrycks. Det visar sig dock att bokens huvudperson Mare också har krafter, så rödblodig hon är. Kungahuset påstår att Mare är en silverblodig person som ”kommit bort” för att förklara hennes förmågor. Sen råkar kungahuset ha två prinsar i giftasvuxen ålder, och Mare förlovas med den ena.

Vad tycker jag? Mycket är typiskt för fantasy YA då när Hungerspelen hade som mest inflytande. Komplett med en ”vill hon ha prins 1 eller prins 2”-situation som är så vanlig i den här sortens böcker. Det betyder ju inte att boken är dålig, i och för sig. Kanske det är bra att den här boken blev liggande i hyllan så att jag inte hade läst så många liknande böcker precis innan och inte störs så mycket av
Det jag tar med mig från boken är faktumet att man inte kan förtrycka en grupp människor hur länge som helst, eller göra vad som helst, det kommer en punkt emot när det blir för mycket och det blir uppror.

Utmaningar: Jamen om jag inte ens kommer i håg när och var boken blivit köpt då måste den ju vara en bra bok till min hyllvärmarutmaning, Ur hyllornas djup.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s