En smakbit ur Mess

Lyckligt och väl hemkommen från bokmässan (ja, jag missade hela söndagen på mässan, jag åkte från Göteborg tidigt i morse) ska jag dela med mig en smakbit ur en bok som jag köpte där och som jag snart läst ut. Det finns generöst med lästid på flygfält och i flygplan.

Mess av Dmitrij Gluchovskij är en bok jag tänkt läsa ända sedan jag hörde att den blivit översatt. Å andra sidan- jag har faktiskt inte läst Metro 2035 än, fast jag verkligen gillade de två första böckerna i trilogin. Nå, den trilogin är en framtidsskildring av det mer dystopiska slaget, det här är en bild av Ryssland någon gång kring tiden då de först invaderade Ukraina, så vi rör oss ganska i nutid ändå. Huvudpersonen har suttit i fångläger i några år som oskyldigt dömd för narkotikabrott och kommer tillbaka till ett samhälle om möjligt ännu mer korrupt än det han lämnade.

Smakbiten är bokens början:

Utanför tågfönstret skymtade väggen av granar bakom novemberstormens vita snöslöja, telegrafstolparna flimrade i rutan likt reporna i en gammal stumfilm. Bilden föreställde Ryssland, och så här hade det sett ut hela vägen från Solikamsk: granar, snö, stolpar, och plötsligt en glänta med några hukande bondstugor, sedan en ödslig järnvägsstation och några anemiska tvåvåningshus av tegel, sedan ännu fler granar, granar, miljoner granar längs spåret, i täta ogenomträngliga rader, som taggtråd: Hit men inte längre! I den ryska landsbygdens tidlösa och enformiga bondebebyggelse låg Rysslands storhet och skönhet.
Ja, ta mig fan, det är ju riktigt vackert!
”Vad tänker du göra nu?”
”Börja leva igen. Vad skulle du ha gjort?”
”Jag skulle ha dödat honom.”
”Så klart. Själv har jag förlåtit honom. Nu vill jag bara leva. Kan jag få låna mobilen igen? Mamma svarar inte.”

Jag vet inte hur man i stort ska tänka om att läsa ryska författare just nu, men Gluchovskij verkar vara efterlyst i Ryssland på grund av kritiska uttalanden om kriget i Ukraina, så någon putinist är han inte.

Och som alla söndagar hittar ni fler smakbitar hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger~ tanker om bøker!

12 reaktioner på ”En smakbit ur Mess

  1. Paula Merio

    Nu får jag faktiskt ta och erkänna! Jag såg tidigare ett boktips av den här författaren och blev så nyfiken. Lånade hem Metro 2033 från biblan och blev tyvärr nedslagen. Dels är den i pocket, alltså har den pytteliten text och dessutom är den massivt tjockMed normalstora bokstäver hade den nog varit på sisådär 1000 sidor! Därför inser jag att den här boken inte kommer att bli läst av mig, himla trist, men för att ta till mig så här omfattande bokläsning skulle jag behöva låsa in mig en vecka eller två…Haha, tack för smakbit, o trevlig måndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s