En smakbit ur Den tysta patienten

Nu är det redan en vecka sedan semestern tog slut. Idag kändes det ändå väldigt mycket sommar och semester, jag har både plockat hallon och blåbär och det blev jag så varm av att jag tog ett dopp i havet.

Boken jag läser just nu är också en som jag tänkte jag skulle läsa under min semester, Den tysta patienten av Alex Michaelides. Lyckligtvis blir det aldrig för sent att börja läsa en bok, även om semestern tagit slut.

Psykoterapeuten Theo Faber är fascinerad av Alicia, kvinnan som levde ett till synes lyckligt liv, men plötsligt en dag sköt sin man och sedan dess inte har sagt ett ord. Smakbiten kommer från sidan 80:

”Hej, Alicia”, sa jag.
Det hade bara gått några dagar sedan man sänkte dosen, men skillnaden var redan påtaglig. Rörelserna var smidigare. Ögonen klarare. Den dimmiga blicken var borta. Hon var helt enkelt en annan människa.
Hon stod tvekande kvar i dörren bredvid Yuri. Hon stirrade på mig, som om det var första gången hon verkligen såg mig, och hon registrerade mig, mätte mig med blicken. Jag undrade vad hon kom fram till. Uppenbarligen tyckte hon det verkade säkert nog, för efter en stund gick hon in i rummet. Hon satte sig ner utan att jag behövde be henne om det.
Jag nickade mot Yuri att han kunde gå. Han tvekade först men stängde sedan dörren efter sig.

Det återstå att se vartåt den här boken är på väg, men jag tycker att psykoterapeuten Theo verkar lite väl intresserad av sin patient.

Mer smakbitar finns också den här söndagen hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger~ tanker om bøker.

9 reaktioner på ”En smakbit ur Den tysta patienten

  1. Denna läste jag faktiskt samma år som den kom, på svenska. Jag är en av ytterst få (känns det som) som inte var helt lyrisk efter att ha läst den. Hoppas du gillar den mer än vad jag gjorde 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s