Fem en fredag: Gott och blandat

Tänk om jag skulle ta och svara på Elsamatildas fredagsfrågor idag? Jag tycker det låter som en bra idé!

När var du senast helt offline?

Oj, det är nog så länge sen att det minns jag inte längre. Kortare stunder kan jag nog ha varit offline, som när vi varit någonstans och vandrat en längre tur. Men då jag gillar att sova i en riktig säng så betyder det att jag kommer tillbaka till onlinesamhället efter vandringen.

Vad skulle du klä ut dig till vid en maskerad?

Kanske häxa? Jag har ett par häxhattar som jag använder som påskpynt och så finns det en lila kjol jag kunde låna av mina föräldrar. Det vore egentligen klart så.
När vi skriver studenten finns en tradition i Finland som kallas ”penkis” då de blivande studenterna bland annat klär ut sig. Då, på penkis för en massa år sedan, var jag utklädd till geisha. Det kunde nog funka nu också, om jag hade någon som kunde hjälpa mig med frisyr och smink.

Vilka två val behövde du senast välja mellan?

Varje dag väljer jag mellan att ta med lunch eller gå ut och äta. Oftast väljer jag att ta med lunch, men den här veckan gick jag på lunch till ett café som är välbekant som plats, men som har fått nya ägare. De nya ägarna hade sin första lunch den här veckan. De tidigare ägarna hade alltid sallad, eller paj+sallad som man kunde äta till lunch. Jag måste säga att med alternativet paj+sallad var salladen lite sämre nu med de nya ägarna. Men det kanske ordnar sig med tiden. Det verkade inte som om de nya ägarna skulle ha sådana där matiga sallader på menyn, vilket var synd, för förr om alla andra lunchserveringar hade mat jag inte gillade kunde jag alltid gå till det här cafét och ta räksallad, eller halloumisallad, eller någon annan av deras goda sallader.

Vad gjorde du senast i skogen?

Gick från vår sommarstuga till mina föräldrar sommarstuga. Vi har en liten bit skog mellan stugorna där det går en stig. Nu när vi bor på sommarstugan går vi ofta den stigen. Dessutom finns vår gemensamma kompost utmed samma stig.

Vilken aktivitet gör du helst ensam?

Det finns förstås en hel del som funkar bäst om man är ensam. Jag plockar helst bär och svamp ensam. Speciellt när jag plockar svamp kan jag vara så fokuserad att det är svårt att ta hänsyn till eventuella medplockare. (Och jag går inte någonstans där jag kan tappa bort mig.)
Att laga mat är lite dubbelt. Man behöver inte förklara sig så mycket om man lagar mat ensam, men å andra sidan är det många saker som blir lättare med ett extra par händer.
Att katalogisera böcker är också en sysselsättning som görs bäst ensam, så till den grad att det kan vara svårt att försöka lära ut det till och med. Jag gör en massa saker som är ganska automatiserade när jag katalogiserar..

5 reaktioner på ”Fem en fredag: Gott och blandat

  1. Varje gång när jag ser människor svampskörd blir jag alltid så sugen på att ge mig ut och plocka. Men jag har inget svampöga. Visst hittar jag svamp men eftersom jag inte känner igen svamparna så vågar jag inte plocka. Kanske missar massa god matsvamp…..

  2. Paula Merio

    Penkkarit fick jag aldrig uppleva själv, hoppade av skolan ett år för tidigt…funderar lite på vilken del av Finland du bor i. Jag kommer ju från Hfors och hade Lovisa som sommarstad. Geishan är så fin, aldrig sett någon klä ut sig till en. Då skulle jag gärna ha sällskap av en samuraj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s