Helgfrågan: Läser man ljudböcker?

Mia har en helgfråga även denna vecka. Så här säger hon:

Jag hör ofta folk säga att de inte läser något men de lyssnar på ljudböcker. Då läser man ju tycker jag. Men frågan är: Läser man när man lyssnar på ljudböcker?

Mitt svar på den frågan är ja, i alla andra fall utom där det handlar om någon som fortfarande håller på att lära sig läsa. Då är det skillnad, och man måste ta den tiden det tar för att lära sig avkoda bokstäver med ögonen. Men i alla andra fall är ljudböcker lika med läsning.

Folk säger ibland att de inte koncentrerar sig lika mycket på ljudböcker, men det är fullkomligt möjligt att läsa okoncentrerat med ögonen också, åtminstone för mig.

År 2018 var året då jag hittade på en utmaning för att vänja mig vid ljudböcker.

9 reaktioner på ”Helgfrågan: Läser man ljudböcker?

  1. jag har också relativt nyligen börjat lyssna på böcker. men jag väljer titlar och uppläsare. och visst är det lättare att tankarna vandrar på annat håll. det gör de inte när jag läser en vanlig bok.

    1. Nja, men jag menar om du håller på att lära dig läsa är det skillnad om du lyssnat på en bok eller läst den med ögonen. Om din lärare i ettan frågan ”har du läst boken”, det är då det blir skillnad menar jag. I det skedet borde man ännu hålla skillnad. Kanske jag inte kan förklara så tydligt hur jag menar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s