En smakbit ur Tombland

En aning vilsen i dagarna tack vare påskhelgen, men jag har lyckats lista ut att det är söndag idag och därför dags att dela en smakbit ur min läsning!

Jag har faktiskt någon sorts påskekrim på gång. Jag har återgått till en tegelsten som jag läste en bit i i november, nämligen Tombland av C.J. Sansom. Det är en hyfsat intressant bok, det är bara inte alltför ofta jag har tålamod att ge mig på tegelstenar. Serien som Tombland ingår i handlar alltså om advokaten Shardlake som lever på 1500-talet, i början på serien lever Henrik den åttonde, men i den här boken är Henrik död, fast det är innan någon av hans döttrar blivit drottning. Henrik den åttondes son hann vara kung däremellan några år. En adelsdam har dött (Edith i smakbiten), hennes man står anklagad för mordet men är troligen oskyldig. Eftersom de hör till familjen Boleyn skickas Shardlake för att reda ut mordet, men han hamnar mitt i ett uppror mot att allmänningarna stängslas in.

Smakbiten kommer från sidorna 405-406:

The boy shook his head, ”You’re too late, Marster. He’s dead. I didn’t know him, he came from another village down the coast. ‘E’d gone to Norwich long since, but two weeks ago his body was washed up on the beach near his village.”
”He drowned?” Barak asked.
Natty shook his head. ”The coroner said his head was harf stoved in. Reckon whoever did it put him in the sea an’ got the tides wrong, he’d not been long in the water when he were washed up. Murder, the verdict was, an’ they’re looking for who did it. Folks were gossiping about it up an’ down the coast.”
I stared at Barak. So Walter, too, had been killed, his head shattered like poor Edith’s.
Barak said, quietly, ”So the case follows us here.”

Efter den här smakbiten ska jag ut i solen lite, och sen ikväll måste jag packa ihop, tidigt imorgon bitti är fjällpåsken slut och det är dags att återvända till verkligheten.

9 reaktioner på ”En smakbit ur Tombland

  1. Em

    Denne serien liker jeg kjempegodt, men jeg har bare lest de tre første bøkene. Nå fikk jeg lyst til å fortsette 🙂 Takk for smakebiten!

  2. Ja, Edvard VI har inte gjort något större avtryck i historien, till skillnad från hans systrar, Maria den blodiga och Elizabeth I. Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s