Bokföring enligt Monica hittar en tagg hos Vargnatts bokhylla, det är så det brukar gå till, och sen följer jag efter.. Finns det något som heter ”efterfluencer”? ”Latefluencer”? Det skulle i så fall kunna vara jag.

Jag skulle önska att Terry Pratchett och Dorothy Sayers levde och fanns här hos oss och kunde skriva fler böcker. Jag har ransonerat och ransonerat böckerna, men någon gång kommer det att vara så att det inte finns någon fler bok av dem som jag inte har läst.
2. Ägg – En bok som överraskade mig
När jag läste Illuminae av Amie Kaufman och Jay Kristoff hade jag ingen aning om vad som väntade mig. Jag trodde det skulle vara en ganska vanlig YA, men det är något helt annat. Elle, inte helt annat kanske, men så mycket mer, med kreativ användning av boksidor och olika typer av text, och en hisnande historia som man själv måste pussla ihop.
3. Jakt – En bok som var svår att få tag på
Jag ska börja med en generell iakttagelse- det är svårt att få tag i romanceböcker, speciellt på engelska, med mindre än att man köper dem själv, ofta från en utländsk nätbokhandel. Det har blivit lite bättre, men fortfarande är det inte den typen av böcker som finns på bibliotek eller ljudbok/ebokstjänster. Det finns en hel del romance på min ljudbokstjänst, vilket är bra, men det verkar vara slumpmässigt vilka böcker som finns där, ingen som håller reda på serier och att alla delar i en serie finns tillgängliga, och de mest omtalade romanceböckerna finns sällan.
Med det sagt så ska jag härmed göra en efterlysning på en helt annan slags bok som jag har mycket svårt att lokalisera. The meaning of liff är en humoruppslagsbok av Douglas Adams och John Lloyd. Den blev översatt av en trio finlandssvenskar år 1999, och heter i den versionen Varför finns vetil? Jag har fjärrlånat den, men jag misstänker att jag egentligen skulle vilja äga den, och jag tror den kan bli svår att lokalisera. Så finns det nu någon som har ett exemplar de kan tänka sig att avstå till humant pris, ta kontakt! (Jag har en epostadress under rubriken ”Lite om mig”, till exempel).
4. Lamm – En barnbok som du fortfarande gillar
Nämen, jag läser barn- och ungdomsböcker hela tiden. Numera kan jag skylla på jobbet, men det har egentligen inget med den saken att göra, jag läste barn- och ungdomsböcker som vuxen även då jag inte jobbade på bibliotek. Jag svarar en serie böcker jag brukade läsa för mina söner, jag tycker dom fortfarande är ganska oslagbara: Böckerna om Gittan av Pija Lindenbaum.

Ni förstår ju att jag helt medvetet valde Gittan och gråvargarna som illustration, lamm och vargar, ni vet?
5. Vår – En bok vars omslag får dig att tänka på vår

Förra punkten fick mig att tänka på barnböcker. Så Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren ser ju väldigt vårig ut.
6. Jesus – En religiös eller andlig bok som du älskar
Svår fråga. Jag har hört att böckerna om Narnia skulle vara rätt kristna. Det var inte så jag läste dem som barn, men jag drar till med det nu för att hitta ett svar..
7. Stiga upp från de döda – En bok från en bortgången författare
Eeeh, jag går tillbaka till svaret på punkt ett, tror jag?

Det blir Terry Pratchetts Unseen Academicals, och den boken väljer jag för att just nu sitter jag och funderar på en boktagg istället för att fundera på Heliga Birgittas skrifter i kursen i litteraturhistoria.
8. Korgar – En bok från din kundkorg eller önskelista
Önskelistan är väl i det närmaste oändlig? Valet faller på In an absent dream av Seanan McGuire , den är bok fyra i en serie jag håller på och läser mig igenom.
9. Godis – En bok som är söt
Den färskaste söta boken jag läst är All the feels av Olivia Dade. Länken går till det som jag sa om boken nu i veckan, och rekommenderas till alla som vill fly verkligheten en stund.

Jag tycker vi får försöka hitta på ett bra ord för oss som följer efter… followencer?
Ja något ord borde finnas tycker jag!
Kul att läsa dina svar! 🙂 Illuminae var verkligen en speciell läsupplevelse!
Kul att läsa vad du svarar. Jag har också svarat nu, men inser att Vargnatt var på detta två år före oss andra 😉