Hamlet

Vilken bok? Hamlet av William Shakespeare.

Var har jag fått tag på den? Har ni sett en sån fin version jag hittade på biblioteket! Jag äger en engelsk Hamlet i pocketversion, men till uppgiften i litteraturhistoria tänkte jag att det skulle vara bra att läsa också en svensk översättning. Vad jag hittade var denna, oerhört sjuttiotal!

Land (författarens hemland enligt mina kriterier): England. (Storbritannien var inte uppfunnet på 1500-talet. Eller om Hamlet nu dateras till mycket tidigt 1600-tal.)

Vad handlar boken om? Hamlet, prinsen av Danmark, möter sin fars spöke. Spöket meddelar att han blivit mördad av sin bror. Sagda broder har sedan gift sig med Hamlets mor och blivit kung i Danmark. Hamlet har mycket ångest. Hamlets kärlek Ofelia dränker sig. De flesta dör i slutet.

Vad tycker jag? Jag är oerhört stolt över min korta och precisa sammanfattning. Boken jag läste hade kommit ut på sjuttiotalet, men själva översättningen var gjord 1960. Det märktes. Det var nästan enklare att läsa den bara lätt medeltidsinspirerade engelskan i mitt eget exemplar av Hamlet. Och sen låter vissa saker vackrare på engelska, som det här ur Hamlets brev till Ofelia:

Doubt thou the stars are fire;
Doubt that the sun doth move;
Doubt truth to be a liar;
But never doubt I love.

Shakespeare hör till de där klassikernas klassiker som förblir läsbara även om tiden går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s