Ur blod och aska

59709189

Vilken bok? Ur blod och aska av Jennifer L. Armentrout.

Var har jag fått tag på den? Ett recensionsexemplar, tack så mycket!

Vad handlar boken om? Poppy är den utvalda Jungfrun. Det betyder att hennes liv är speciellt, hon får inte umgås med folk eller leva något slag normalt liv, hon ska bara vänta på sin upphöjelse och försöka hålla sig värdig tills dess. Dock finns det tjänare och vakter, och har man ingen annan att umgås med får man bli vän med dem. Och Poppy gör i hemlighet en hel del för att skydda sitt rike mot de onda makterna utanför, något slags mellanting mellan vampyrer och zombies.

Vad tycker jag? Akademius förlag hörde av sig och undrade om jag behövde muntras upp med en bok efter blindtarmsoperationen. Det behövde jag verkligen! Sällan har en bok varit mer i min stil heller- en fantasyvärld med höga insatser och en ung kvinna i medelpunkten som har sitt eget sätt att tackla alla förväntningar som ställs på henne. Och när det sättet är att lära sig slåss, läsa böcker som bedöms vara olämpliga och göra bra saker i hemlighet, då kan man inte annat än gilla henne. När Poppys värld börjar falla sönder runt henne, visar det sig att hennes nya vakt (som hon är lite för förtjust i) inte heller är vad han ser ut att vara.

JA, boken är full av klichéer. Jag menar, vampryrer? VAMPRYRER?

The Return of Vampurr' Poster by Khairul Anam | Displate

.. jag säger bara att en av huvudpersonerna var en hamnskiftare som blev nåt slags kattdjur. Vampryrer my ass, Jennifer Armentrout kunde bara inte skriva ut vampurr.
Jag har också läst recensioner som säger att bokens intrig kom till genom att ta en uppsättning fantasifigurer, skaka om allt och sätta till dem i random ordning, förklara mycket lite om hur världen fungerar och vara mycket vag med vad folks, inklusive huvudpersonens, uppgift egentligen är. Det ligger nog något i det- MEN. Den här boken är skriven för oss som andas fantasy och vill ha romantik. Vi fyller gladeligen i det som bara antyds. Vi tycker det är fullständigt logiskt att huvudpersonen inte vet vad som egentligen ska hända när hon upphöjs till gudom. Det stör oss absolut inte att all tänkbar mytologi rörs ihop till en soppa och vi blir bara roade av att man döper om saker som helt klart är vampyrer, varulvar osv vad de än kallas för. Vi går helt enkelt in i den här boken med en förhandsuppfattning om hur saker brukar vara, och författaren räknar med att den som läser den här boken är den sortens person.

Så ÄR du den sortens person som älskar sword & sorcery med en stor dos ..låt oss finkänsligt kalla det kärlek.. då är den här boken för dig. Händelsevis är det här den första delen i en trilogi. NATURLIGTVIS är det en trilogi, varför undrar du ens över det, fantasyböcker föds helt enkelt tre och tre. Kommer jag att läsa del två och tre? Jag är lite rädd för att det kommer bli en hel del will they, won’t they, åtminstone i del två, och det tenderar jag att ha lite kort tålamod med. Men annars, ja, absolut! Vem vill inte se när Vampurrs styr i Atlantis, eh, jag menar, Atlantia!

Konvalescens. Detta är sinnebilden för återhämtning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s