En smakbit ur Fyrvaktarna

En smakebit på søndag

Det är söndag och vi befinner oss på resande fot. Det är bra för det betyder att jag förhoppningsvis kommer att få mycket läst. Smakbiten kommer ur en bok som jag hållit på en tid med, inte för att boken är dålig, tvärtom, den är mycket bra, utan för att jag fått sätta den åt sidan flera gånger för att läsa sånt som hör till grundkursen i litteraturvetenskap som jag börjat på.

58165596

Fyrvaktarna av Emma Stonex läser jag delvis för att jag tänkte ha tema ”fyrar” den här hösten. Smakbiten kommer från sidan 101:

Någon kilometer senare, efter två grindar med hänglås, såg hon dem till slut: fyrvaktarstugorna, fyra envåningshus uppkrupna på halvön, målade i grönt och vitt, med becksvarta skorstenar och skiffertak. Maiden Rock-stugorna låg så nära fyren som möjligt, men ändå så långt ifrån, och för Helen hade detta alltid känts ledsamt, obesvarat, som ett hoppfullt hjärta som vädjar till likgiltigheten.
Det hade kunnat vara igår; Amiralen hade kunnat vara deras än idag. Den största av dem, specialbyggd och funktionell, en blandning mellan ett internat och en färja.

Fler smakbitar hittar ni på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker.

10 reaktioner på ”En smakbit ur Fyrvaktarna

  1. Fyrtårn er fascinerende. Det er noe litt farlig med nærheten til havet. Men også en kriblende frihetsfølelse.
    Gleder meg til å lese mer om bøkene du finner fram til temaet ”fyr”.
    Ha en fin søndagskveld 🙂

  2. Paula Merio

    Spännande tema, har alltid varit fascinerad av fyrar. Läste ett praktverk för ett tag sen om fyrar i Norden, med härliga foton. Fyrvaktarna levde ett liv som ingen annan på avlägsna platser, inget som passar alla! Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s