Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken | Hjalmar Söderberg | 98 SEK

Vilken bok? Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.

Var har jag fått tag på den? Detta tjusiga exemplar av boken fanns i bibliotekets magasin. ‘

Vad handlar boken om? Ja, alltså, så där väldigt kort sagt är det den olyckliga kärlekshistorien mellan Arvid och Lydia vid sekelskiftet 1800-1900. Jag tror att jag inte säger desto mer om handlingen. Det är en klassiker och handlingen lär vara ganska bekant.

Vad tycker jag? Jag berättade ju i onsdagsbetraktelsen att jag läser en grundkurs i litteraturvetenskap. Den här boken ska jag förhoppningsvis få ihop en analys om till helgen. Det jag skriver om boken här är det som jag tänker utöver den analysen. Jag har två saker emot den här boken. För det första ogillar jag folk som är otrogna. För det andra tycker jag att Arvid vore värd en uppsträckning för att han inte vill ha Lydia tillräckligt mycket, men ändå inte kan lämna henne ifred. Dom hade ju kunnat leva lyckliga i alla sina dagar ifall han inte skulle velat där i början. (Här talar den inbitna romanceläsaren) Klart Lydia har andra, hon ser ju gång på gång att Arvid inte tänker satsa på deras förhållande. Det vore bäst om hon skulle sparkat ut honom bara, redan när hon skiljer sig men han ändå inte tycker han vill lämna sin fru. Men nej, jag gillar ingendera av dem vidare mycket.
Och ja, det finns mycket vackert i boken också. Jag hade ändå aldrig valt att läsa den här boken om den inte skulle ha varit kurslitteratur, och jag är nog ändå nöjd att ha läst den. Frustrerad på bokens huvudpersoner, men nöjd att ha boken läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s