Kommando Reichsführer Himmler

Kommando Reichsführer Himmler

Vilken bok? Kommando Reichsführer Himmler av Sven Hassel.

Var har jag fått tag på den? Den var i sorgligt skick så den blev avskriven i biblioteket där jag jobbar. Men hur det nu var så började jag bläddra i den, och jag konstaterade att jag inte läst den förr.

Vad handlar boken om? Mannen som kallade sig Sven Hassel, en dansk, påstår sig berätta om sitt liv i den tyska armén före och under andra världskriget. Det är omstritt vad han egentligen gjorde under kriget. I den här boken rör vi oss i Polen i slutskedet av kriget, den tyska armén är på reträtt. Böckerna han skrivit, inklusive den här, ska nog läsas som fiktion även om författaren själv påstår att det är hans upplevelser.

Vad tycker jag? Jag hade en period när jag läste flera böcker av Sven Hassel om straffregementet där han ska ha varit med. Jag vet faktiskt inte varför jag läste den här nu, någon slags nostalgi kanske. Eller så bara den där känslan av att ha missat en del i en serie böcker jag läst och vilja komplettera. Böckerna framställer krig som det vanvett det antagligen är, och ingen form av ideologi överlever i Sven Hassels krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s