Helgfrågan sommar

Klockan tickar och de sista dagarna av årets sommarsemester försvinner med fart. Helgen kommer dessutom antagligen mest handla om en loppis, där en förening jag är inblandad i har lovat stå för kaffeservering. Det är en hel del jobb, men det var i alla fall ifjol en nätt inkomst till föreningen som i covidtider inte har så mycket alternativa inkomstkällor.

Sommarfrågorna var ju:

1. Vad läser du nu?
2. Har du något boktips?
3. Har du ett semestertips att dela med dig av?

Jag läser The Thursday Murder Club av Richard Osman just nu. Flera personer vars smak jag litar på har sagt att den är bra. Jag har nätt och jämt börjat läsa, så jag kan inte säga vad jag tycker än. Boken befinner sig bland mina ärter för att dagens bildutmaning i Litteraturkollo var ”växtlighet”.

Jag har ett boktips idag också. Jag vet att vi är många som gärna läser om hemligheter och mord i skolmiljö. Jag har precis läst ut If we were villains av M.L. Rio och den placerar sig i den nischen. En exklusiv skola, kallas konservatorium, med elever som studerar dans, musik, filosofi – och teater. Specifikt Shakespeares pjäser. Boken utspelar sig bland teatereleverna, en sammansvetsad klass där studenterna till en del börjat blanda ihop sina roller med sina verkliga jag. Vi börjar tio år efter skolan, då en av eleverna friges från fängelse efter att ha suttit fängslad för mordet på en klasskamrat. Polisen som utredde mordet är inte helt nöjd med domen, och en aning osäker om rätt person suttit inne. Eleven som friges går med på att berätta vad som egentligen hände det där sista året i konservatoriet, eftersom polisen gått i pension och lovar att historien kommer att stanna hos honom. Det är absolut samma genre som Donna Tartts Den hemliga historien, kanske inte helt lika bra, men absolut läsvärd. Om inte annat så är boken smockfull med Shakespeare.

34369803. sy475

Ett semestertips då. Vi har tillbringat en del tid i svenska fjällen veckan som gått. Jag vet att många som läser bloggen befinner sig i Sverige och alltså har bra möjlighet att ta sig dit. Vår pärla finns i Kittelfjäll. Gillar du nattliv kan du skippa Kittelfjäll, men gillar du friluftsliv, vänliga människor och en fantastisk natur är det ett oslagbart ställe, året runt egentligen. Synd bara att hjortronen inte var riktigt mogna än.

Blåbären och hallonen här hemma är mogna nu, säkert hjortronen också. Mitt andra semestertips är att ge sig ut och plocka bär. Det är fint i skogen och fridfullt att ströva omkring, och sen i vinter blir du glad åt bären som finns i frysen. Eller om du äter upp allt genast, det blir du säkert inte mindre glad av.

12 reaktioner på ”Helgfrågan sommar

  1. Oj, du har flera omgångar semester! Så har hälften av mina kollegor också, jag kan inte bestämma mig om det är något för mig eller inte.

 1. Älskar att äta bär men är inte så förtjust i att plocka dem. Mycket insektsbett blir det … Kan i alla fall avslöja mitt bästa hjortonställe, faktiskt det enda där jag plockat de gyllene godsakerna:
  torget i Umeå.

  1. Inte jag heller ”på riktigt”. När jag var liten följde jag med morfar och plocka hjortron någon gång. Men det hade varit kul om de där hjortronen varit mogna, när vi nu stötte på dem!

 2. Åsa

  Ärtorna här håller på o torka bort. Men vinbär och krusbär får fylla frysen i år. Skogens bär tycks också torka bort nu. Synd. Bara torrt, inget regn, snart kanske…
  Dina böcker känner jag inte till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s