Stor och liten- tisdagstrion

När jag började undersöka vilka böcker som skulle passa till veckans tisdagstrio, liten eller stor eller varianter av orden i titeln, stod det ganska klart att det är ”små” böcker som gäller.

Bill Bryson: Notes from a small island därför att jag plockade med mig en annan bok av Bill Bryson från en bokholk för några veckor sedan. Denzel Meyricks Whisky from small glasses för att den har en så fin titel och för att jag blev påmind om att det är början på en serie som jag mycket väl kunde fortsätta med, speciellt som det inte är så troligt att jag kommer kunna ta mig till Skottlands öar i nära framtid. Sara Kadefors Kast med liten kniv är med för att det är en mycket bra bok!

Vi har haft storm i natt, och är i skrivande stund utan elektricitet. Här finns inte heller så många fast bosatta, så vi brukar få vänta ett tag på att strömmen kommer tillbaka. Det mesta fungerar dock, min dator är bärbar och har alltså batteri, nätuppkoppling via telefonen vars batteri också tillsvidare räcker, och så får jag ladda telefonen i jobbet sen. Katten, vårt vilddjur, har tillbringat stormnatten ute men ligger nu i soffan och vilar sig. Han gillar faktiskt inte att vara inne då det är oväder, till exempel ljudet av regn på taket gör honom extremt stressad. Det är tydligen mer lugnande att vara ute i stormen och regnet..
Våra trädgårdsstolar får jag hämta från skogen ikväll, det blåser så pass ännu att det känns onödigt att hämta dem bara för att de ska blåsa iväg igen. Blommor, lyktor och prydnadssaker förstod jag att ta in redan igår, men trodde faktiskt inte att stolarna också skulle blåsa iväg.

Vi tar lite Mumin till stormen tror jag:

Jag tycker nog mer om när det stormar” - Stormarnas mäktiga betydelse i  Tove Janssons liv och litteratur - Mumin

Ni talar om blåst, sa Filifjonkan plötsligt. Blåst som far iväg med ens byk. Men jag talar om cykloner. Tyfoner, kära Gafsa. Tromber, virvelvindar, taifuner, sandstormar … Flodvågor som tar med sig ens hus … Men allra mest talar jag om mig själv fast jag vet att det inte är fint sätt. Jag vet att det kommer att gå på tok. Jag tänker på det hela tiden. Till och med när jag tvättar min trasmatta. Kan Ni förstå det? Känner Ni likadant?

Filifjonkan, från boken Det osynliga barnet (1962)

32 reaktioner på ”Stor och liten- tisdagstrion

  1. har inte läst någon av dina böcker. är i Halland för tillfället och här blåser det alltid förefaller det mig. lite regn blev det igår också. då satt vi i väninnans växthus och läst och stickade. helt underbart

  2. Asch då! Har faktiskt inte läst någon av de tre, men känner igen dem. Det osynliga barnet har jag dock läst; underbart utdrag. Jag borde läsa lite Mumin känner jag, det var så länge sedan. Det blåste en del här också igår, men verkligen inte på långa vägar som hos dig. Hu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s