Helgfrågan om Sverige

Jaha, idag blir helgfrågan ett inlägg i serien ”Sara uttalar sig om sånt hon inte vet något om”. Mia har nämligen tema Sverige idag. Men när har väl det faktum att jag inte vet något om saker hindrat mig, så här kommer mina svar om mitt kära grannland!

Om du träffade en person från ett annat land, vilken svensk bok skulle du rekommendera till hen att läsa?

Jag svarar enligt mina principer. Principen i det här fallet är ”om du kan svara Selma Lagerlöf, så ska du göra det”. Valfri Selma, eller kanske Nils Holgerssons underbara resa, blir mitt svar.

Illustration av John Bauer.

Bonusfråga: Vad är det svenskaste man kan äta?

Mycket sån traditionell mat är densamma både i Sverige och Finland. Kåldolmar, lingonsylt, köttbullar, sill, ärtsoppa och så vidare. Så det tycker jag inte är rätt svar på den här frågan. Men surströmming, den görs bara i Sverige (och jag har aldrig vågat smaka). Palt finns också mig veterligen bara i Sverige. Den palt jag smakat har tillverkats i Henriksfjäll.

Mitt bonussvar på den här frågan, det vill säga vad för svenskt livsmedel skulle jag önska att jag kunde köpa i affärerna här, det är Fjällfil. Det saknar jag ofta!

12 reaktioner på ”Helgfrågan om Sverige

  1. surströmming gäller kanske del av Sverige. men om en tänker på sådant som gäller hela Sverige blir svaret annorlunda. Nils Holgersson tyckte jag var sååå tråkig. jag fick den av en snäll och omtyckt faster. kanske i fel ålder. annars borde den ju vara ett bra sätt att lära känna Sverige. jag valde något ditåt

  2. Håller med. Selma Lagerlöf fungerar alltid! Jag hoppas du får prova surströmming, men köp inte bara hem en burk och prova själv, utan gör det i sällskap med någon som begriper sig på surströmming. Eftersom min hustru är från Jämtland äter vi surströmming minst en gång varje sommar.

  3. Åsa

    Selma Lagerlöf var det första jag också tänkte på. Älskar fjällfil, speciellt på sommaren, supergod. 🙂 Men surströmming… må jag aldrig bli så nära svältgränsen så jag tvingas äta det. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s