En smakbit ur Wolf Hall

Denna helg lever vi sommarlivet. Imorse tog jag ett morgondopp utan bastu innan. Fantastiskt så mycket varmare det har blivit i havet bara på en vecka.

Jag utvecklade en sorts läsplan för sommaren. Jag har några böcker i tegelstensstorlek som jag har planerat läsa länge, och sommaren känns ofta som en bra tid att ta sig an tegelstenar. De böcker som står på listan är Wolf Hall av Hilary Mantel, Anathem av Neal Stephenson och Tombland av C J Sansom. Wolf Hall lånade jag på biblioteket och började läsa, och det är den boken det kommer en smakbit ur idag. Anathem finns i min hylla, och är en ganska långvarig hyllvärmare redan, så det skulle kännas bra att få den läst. Tombland kan jag inte få tag i på annat sätt än att jag beställer den via någon nätbokhandel, och jag vet inte riktigt om jag är redo att göra det just nu. Dessutom kan det ju hända att jag blir så pass biten av Wolf Hall att jag fortsätter med de två följande böckerna i trilogin, och det är ju i så fall två tegelstenar till på sommarläsningslistan.
Min andra tanke för sommarläsningen är klassiker. Jag lånade hem To kill a mockingbird av Harper Lee från biblioteket, och jag tänkte låna George Orwells 1984 av den äldre pepparkakspojken. Ingen av de böckerna är någon tegelsten, och det är ju bra, jag tror inte jag klarar mer tegelstenar än de jag redan har i planerna – inte för att jag troligen kommer läsa alla de tegelstenarna jag har nämnt här ovanför.
Sedan har jag ännu en sak jag vill läsa: Jag vill äntligen slutföra utmaningen Novellflätan. Jag läste så många noveller i mars att jag bara har en bokstav i flätan kvar, och det ledde till att jag lite släppte den utmaningen. men jag vill ha den klar, och vill man göra något är det bäst att göra det genast.

18480621

Så som jag sa här ovanför, jag började med min sommarläsning och den bok som blev först ut är Wolf Hall av Hilary Mantel. Smakbiten kommer från sidan 260, och när jag läste den tänkte jag att en av juristerna med svarta vingar som det talas om bör ha varit Matthew Shardlake i C J Sansoms serie. Man får ofta Wolf Hall som förslag att läsa om man gillat den serien, och det är egentligen det som till sist fått mig att börja på den här boken. Men, till smakbiten alltså:

Det har kommit en kyla i luften; sommarens fåglar har flugit och jurister med svarta vingar flockas inför den nya terminen på fälten vid Lincoln’s Inn och Gray’s. Jaktsäsongen- eller åtminstone säsongen då kungen jagar varenda dag – kommer snart att vara över. Vad som än händer annorstädes, vilka bedrägerier och frustrationsmoment det än gäller: ute på jakt kan man glömma dem. Jägaren tillhör de oskyldigaste av män; han lever i ögonblicket, det får honom att känna sig ren. när han beger sig hemåt på kvällen är hans huvud fullt av bilder av löv och himlar; han vill inte läsa dokument.

12 reaktioner på ”En smakbit ur Wolf Hall

  1. Jag vet inte varför, men Hilary Mantel har ännu inte lockat mig. Förr läste jag ofta historiska romaner, men jag verkar ha fått nog av dem. Åtminstone tillfälligt.

  2. Em

    Denne leste jeg for lenge siden og likte veldig godt! Jeg holder på med Shardlake-serien nå og det er sant at de to minner litt om hverandre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s