Ljus och mörker. Tisdagstrion.

Den här tisdagen tycker Ugglan & boken vi ska samla ihop en trio med tema ”ljus och mörker”. Jag kommer inleda med ett av de bästa tips jag kan ge.

In another light av Andrew Greig har en massa underbara saker. Huvudpersonen flyttar till Orkney efter en skada i huvudet (allvarlig) och börjar undersöka sin fars bakgrund, speciellt tiden fadern tillbringade i Penang på trettiotalet som läkare på ett förlossningssjukhus. Andrew Greig är en författare som jag inte förstår varför han inte blivit mer känd, han har studerat filosofi och är också poet och det märks i språkbehandlingen. Andrew Greig är också bergsklättrare och har skrivit några böcker om sin klättring som jag inte har läst. Jag tvivlar inte på att de är läsvärda. Jag har heller inte läst hans poesi, men jag har läst en del av hans prosaböcker och den här är min favorit. Så är du ute efter det udda och oväntade så är Andrew Greig ett av mina bästa tips.

Jag fortsätter tipsa om böcker jag helhjärtat gillat. Dark fire av C J Sansom är andra delen i en serie om advokat Matthew Shardlake på 1540-talet i England. En av de bästa historiska serierna jag läst, och nu när jag skriver om den här blir jag påmind att det finns en del i serien jag inte läst. Dessutom brukar ”om du gillar det här, prova också”-algoritmerna ge Hilary Mantels Wolf Hall, vilket även påminner mig om att jag inte har läst den, trots att den borde vara precis min grej egentligen. Det kunde bli en historiskt inriktad tegelstenssommar i år, det kunde det absolut.

Jag avslutar med en paranormal romance. Kresley Cole är inte för alla, jag vill bara påpeka det. Jag säger så här: en vampyr som blivit galen och spärrats in av sina bröder blir kär i ett spöke som spökar i sitt hem, också platsen där hon en gång mördades. Om du inte springer åt andra hållet när du hör den beskrivningen, då är det här en bok du bör läsa. En av Kresley Coles bättre böcker enligt mig. Hon har en del problematiska element i sina böcker (karlarna är generellt sett skithögar, och kvinnorna inte mycket bättre), men det finns ovanligt lite av det problematiska i den här. Hon är också bra på att skriva om personer verkligen drabbade av kärlek, och det är orsaken till att jag läser hennes böcker ibland.

Det blev en mycket personlig trio idag. Spretig, men sådan är min läsning. Och speciellt de två första böckerna rekommenderar jag verkligen.
Den tredje rekommenderar jag med reservationer. Då det gäller den sortens romance går folks gränser på olika ställen. Den här hamnar precis innanför mina gränser, men Kresley Cole har också skrivit sånt som går över den gränsen. Och jag menar inte enbart frågor om samtycke eller ej, och vilka saker man kan förlåta en annan person för (även om allt det här är saker man måste ta i beaktande då man läser Kresley Cole), det är också en fråga om vad man kan acceptera att kan existera. Somliga gillar nu en gång inte fantasy. Men jag tänker: varför skulle inte en uråldrig vampyrsoldat kunna bli galen och sen träffa ett spöke han blir kär i?

20 reaktioner på ”Ljus och mörker. Tisdagstrion.

  1. Jag läser ju mycket romance, men har ännu inte närmat mig paranormal romance. Vet inte om jag vågar 😉 Dottern läser en serie om Omegaverse, och är helfrälst, men även där blir det för märkligt för mig….

  2. Sansom är en favorit här hemma. Det var du som uppmärksammade mig på att Tombland hade kommit ut och jag läste den i våras. Stort tack för det! Mantel måste du läsa och så hoppas vi på ytterligare en Shardlake längre fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s