Namnsdagstrion

Idag är det möjligt att jag avviker en del från de andra som deltar i tisdagstrion. Ugglan & Boken har nämligen som tema böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan, och jag tar ju naturligtvis namnen enligt den finlandssvenska kalendern. Den är inte exakt densamma som den Sverigesvenska namnsdagskalendern vet jag av erfarenhet, men jag har inte kollat upp hur det förhåller sig just denna vecka. Så för ordningens skull, och så ni vet vad jag har att utgå ifrån, kommer här veckans finlandssvenska namnsdagar:

3.5 Linus, Vincent
4.5 Rosita, Rosa
5.5 Melissa, Miranda, Melinda, Melina
6.5 Freja, Frej, Frejvid
7.5 Tua
8.5 Åke
9.5 Tim

Det började lite finlandssvenskt idag, så vad passar väl bättre än en diktsamling av Tua Forsström? September heter den här.

38904251

Syndätarens dotter av Melinda Salisbury är början på en fantasytrilogi om Twylla, en utvald flicka som ska gifta sig med kronprinsen men också är regenternas bödel. Jag hittade boken på bokrean ifjol, och jag kunde faktiskt tänka mig att fortsätta med trilogin, fast jag tror inte att de två följande böckerna finns på svenska.

Introvert : den tysta revolutionen by Linus…

Jag avslutar med Linus Jonkmans bok Introvert. Den tysta revolutionen. Visst var boken okej att läsa och så, men jag tar med den för att jag gillar namnet Linus, när jag var liten hade vi en katt som hette Linus.

Det blev en trio med variation, och också med böcker som sällan förekommit i mina trion.

26 reaktioner på ”Namnsdagstrion

  1. Alltid när man sig något. Inte visste jag att det fanns en finlandsvensk namnsdagskalender. Roligt. Så bra att bli påmind om Tua Forsström. Jag hade den där boken hemma från biblioteket med jag fick ingen bra kontakt med dikterna. Det var nog fel tid för dem. Ibland är det ju så.

    1. Ibland är det alldeles samma namn, till exempel fruntimmersveckan infaller också i den finlandssvenska kalendern, men den här veckan var det tydligen rejält annorlunda.

  2. Åsa

    Hade också en otroligt rar katt som hette Linus, innan den Kajsa vi har nu. Så Linus är ett kärt namn. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s