Rubriken på det här inlägget börjar ju låta som de kyrkliga söndagarna, femtielfte söndagen efter trefaldighet och så. Vare det hur det vill, nu är det ändå dags för en helgfråga.
Varför byter man omslag på böcker?
En orsak är ju att byta omslag på en bok då det kommit en film/tv-serie. Julia Quinns bok, första delen i serien om familjen Bridgerton, är ett färskt exempel. Och varför man gör det? Tja, låt mig gissa att pengar har något med saken att göra?


En annan orsak kan vara att ”uppdatera” en klassiker med ett omslag som passar den tidens smak. Då det gäller ungdomsböcker kan jag förstå det här mycket bra, böcker som ser gammalmodiga ut finner sällan sin läsare, och innehållet i en bok är oftast inte lika tidskänsligt som omslaget.
Men Agnes Cecilia gick varvet runt och kom ut med originalomslag på nytt ifjol. Eller, jag tror att flickan med parasollet är originalomslaget.

Bonusfråga: Har ni haft en bra påsk?
Jodå, tackar som frågar. Bäst var sommarstugepremiären, ungefär lika bra var umgänget med vänner, sen kommer antagligen chokladtårtan ..eller påskalammet .. eller något annat av all den goda maten. Inte lika bra var lästakten, synd förstås då jag ju var med i påskläsutmaningen!
jo, filmomslag ser man ganska ofta
jag gillar inte filmomslag på böcker. intressant exempel med Agnes Cecilia.
Låter som en trevlig påsk. Här var det lugnt och skönt.
Chokladtårta lät alldeles väldigt gott!
Jag önskar att maken hade lite bättre inställning till lammkött så vi också kunde laga det någon gång…
Ja, vissa omslagsbyten kan man absolut förstå.
Jag tycker inte om filmomslag, vill ha originalet.