Min mörka Vanessa

Min mörka Vanessa

Vilken bok? Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell.

Var har jag fått tag på den? Fick den av Älska pocket, tack så mycket!

Vad handlar boken om? Femtonåriga Vanessa blir indragen i något tillsammans med engelskaläraren, Strane, på internatskolan där hon går. Han är 42. Vanessa kallar det för en kärlekshistoria. Många år senare tittar hon tillbaka på händelsen, kanske med lite andra ögon.

Vad tycker jag? Det var speciellt intressant att se hur hon mycket senare får reda på hur Strane skyddat sig själv genom att lämna ut henne och påstå att hon var överspänd och labil. Jag är också glad över att hon som vuxen genom hela boken går hos en terapeut. Jag har sett folk som säger att det här inte är en lätt bok. Den är lätt att läsa, och vackert skriven. Men det som kanske avses är att det är inte så kul att se vissa saker; som hur en skola hellre kastar ut en elev och låter läraren bli kvar, för att skydda skolans rykte, det är bara alltför sannolikt att det skulle hända. Eller som att Vanessa inte direkt kastar sig över möjligheten att anklaga Strane när hon blir kontaktad av en yngre elev på samma skola som varit med om lite liknande saker och kontaktat en reporter. Jag tänker att hon kanske får bättre hjälp av terapeuten än av reportern. Man kan fundera att Vanessa har en skyldighet mot andra att gå ut offentligt, sådana som har oturen att råka ut för Strane senare. Jag tänker att det har varit tanken på att det var en kärlekshistoria och inte ett övergrepp som gjort att Vanessa hållit ihop under så många år, och att det först är många, många år senare som hon kan börja se klarare på vad som hände utan att gå sönder. Jag skulle ha velat veta om det fanns någon innan Vanessa som råkat ut för Stranes ovälkomna uppvaktning, i boken får man uppfattningen att hon är den första, men med tanke på att Strane är 42 då de träffas är det knappast troligt.
Så det finns en hel del att fundera på i den här boken, och det är den stora behållningen för mig. Har läst en del recensioner som tycker att slutet är dystert och helt utan hopp osv. Det tycker inte jag. Tvärtom, jag tyckte det hade en hel del hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s