En smakbit ur Att skörda ben.

Nej, jag har inte läst ut The Starless Sea som jag delade smakbit ur i förra veckan. Men det beror inte främst på att boken inte skulle vara bra. Jag upptäckte bara att det inte är så länge tills bokcirkeln Läsa jorden runt som Feministbiblioteket startade, och den tänkte ju jag vara med på. Så jag har börjat läsa Att skörda ben av Edwidge Danticat. Jag gjorde dessutom så att jag föreslog den här som den ena av böckerna man kunde läsa till vår lokala bokcirkel, för att ge mig ännu ett incitament att verkligen läsa boken. Och det verkar ju ha funkat, eller jag har börjat läsa åtminstone.

50269296

Boken utspelar sig 1937, huvudpersonen är en tjänsteflicka som tagit sig över gränsen från Haiti till Dominikanska republiken för att hitta arbete. Smakbiten kommer från kapitel 27, jag läser den som e-bok så sidnumreringen är som den är:

Yves lade en av sina pesos på att köpa några, grisbananer, plommon och små mangofrukter som han stoppade ner i byxfickan. Han erbjöd mig några men jag hade ingen aptit.
Medan han åt kom en religiös procession gående. Längst fram gick tre kvinnor som bar en statyett av Den heliga jungfrun i en utsirad, snidad kista täckt av en vit spetsduk. Kvinnorna mässade lågmält under det att radbandets pärlor gled igenom deras fingrar. De såg ut som om de befann sig i trance när de nästan ljudlöst rabblade sin lista av önskningar och böner.
Det finns ett sådant band mellan förtvivlade kvinnor att jag, när jag betraktade dem, förstod vad var och en hoppades på redan innan deras mumlande önskningar svepte förbi mina öron. De läste böner för förlupna älskare, för att söner och döttrar skulle bli gifta, för barn som var sjuka, för att de som hade begivit sig till huvudstaden skulle komma välbehållna tillbaka.

Smakbitarna samlas idag på bloggen Betraktninger, titta in där för att få fler smakbitar!

16 reaktioner på ”En smakbit ur Att skörda ben.

  1. Paula Merio

    Vilken tung titel! Läser om boken och förstår att den boken är ett viktigt dokument från en del av världen som jag känner väldigt lite till. Tack för intressant smakbit, trevlig söndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s