En smakbit ur Sommardrömmen

Idag har jag börjat på en bok jag har höga förväntningar på. Säkert alltför höga förväntningar. Men en sommarfeelgood som utspelar sig i en grannstad, det hjälps inte, jag hoppas så att den ska vara bra.

Sommardrömmen

I Sommardrömmen av Maria Grundvall ska Annas dröm äntligen förverkligas. En skruttigt trähus ska renoveras och bli Bed&breakfast.

Smakbiten kommer från sidan 11:

”Du vet att jag tycker om ditt hus. Men varför vill du egentligen tillbaka till en sån här liten skithåla?”
Katarina rullar ett halvt varv i soffan som ett sömnigt sjölejon. Hon har gått upp lite sedan högstadiet, kanske femton-tjugo kilo om man ska vara riktigt ärlig, men fortfarande har hon det där som gör att man dras till henne som en nattfjäril till en lampa. Hon rättar till det långa, mörkbruna håret och knäpper beslutsamt händerna över magen.
”Jag skulle då aldrig ha flyttat hem på nytt” säger hon.
Eller det säger hon ju inte.
Egentligen säger hon: ”Jag sku nu aldri ha flytta him på nytt”, och till det rycker jag på axlarna och svara: ”Men noo ere skönt ti reet ut tungon henn i stan.”
Katarina fnyser. Hennes tunga skulle få finna sig i att förbli hoprullad om hon bara fick bo på ett mer spännande ställe.
”Om jag bodde i London skulle tungan få se ut som snöret på ett julpaket”, säger hon och ritar upp en lockig girland med pekfingret lättjefullt svävande i luften.
”Nu är ju en förort till Helsingfors i och för sig inte riktigt London”, påpekar jag, men det verkar hon inte höra.
Så har det alltid varit. Katarina pratar och jag suger i mig varje ord. Jag pratar och Katarina funderar på var hon kan ha lagt sin Snickers.

Annars är väl allt som vanligt här den här helgen. Igår for jag och killarna på inför-skolstart-shoppingtur, även om det är en tid ännu innan deras skolor börjar. Det blir mer strumpor utan hål och skor till gymmet än snygga skolväskor och suddgummin nuförtiden, men annars är det samma ritual som när dom var små, och därför ett ganska värdefullt tillfälle.

Fler smakbitar hittar ni den här helgen hos Flukten fra virkeligheten.

14 reaktioner på ”En smakbit ur Sommardrömmen

  1. Mysigt med shopping inför skolstarten! Och fint bokomslag, och kul text. Jag skrattade åt sista meningen i smakbiten 🙂 Precis så kan det nog vara. Någon tar in det som sägs och funderar, medan någon annan redan är på väg bort i tanken.

  2. Paula Merio

    Finlandssvensk författare är intressant, men jag är ju inte förtjust i feelgood. Helsingfors är min födelse- och uppväxtstad, Kaskö har jag dessvärre aldrig besökt. Tycker smakbiten låter lovande, hoppas du gillar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s