Kolibri

34855952. sy475

Vilken bok? Kolibri av Kati Hiekkapelto.

Var har jag fått tag på den? Lånat på biblioteket.

Vad handlar boken om? Som barn flydde Anna Fekete från krigets Jugoslavien, nu ska hon precis börja som brottsutredare. Hennes chef hinner bara säga att lyckligtvis har de inga större fall på gång så hon får en lugn start, så blir en ung kvinna mördad då hon är ute och joggar.

Vad tycker jag? Anna är en polis med vissa problem, till exempel med sin bror. Han har alkoholproblem, har aldrig lärt sig finska, men bor envist kvar i staden dit de flydde, fast mamman till exempel redan flyttat tillbaka till hemstaden i Serbiens ungersktalande område. Anna känner sig tvungen att försöka ta hand om brodern lite nu när hon är tillbaka i den gemensamma staden. Mordet i joggingspåret verkar utveckla sig till en komplicerad historia, möjligen med en seriemördare inblandad. En bra deckare!

Kati Hiekkapelto är en av få finländska deckarförfattare som översatts till svenska, också del två i serien om Anna Fekete finns översatt. Det händer att översättningen gör att man missar något litet, men i det här fallet är det en riktigt bra och flytande översättning. När jag kan finska och svenska och läser en översättning, händer det alltid emellanåt att jag vet vad det borde ha stått på originalspråket fast jag läser översättningen, och inte riktigt håller med om att valet som gjorts är det mest lyckade alternativet. Här får jag ge en eloge till översättaren för jag tänker inte ens på att den här boken är översatt.

Så är jag lite bekant med en till finländsk deckarförfattare. Det kommer kanske att bli något av ett tema här, jag tänkte att jag behöver veta lite mer om deckare från Finland, så det blir kanske någon sån bok varje månad.

2 reaktioner på ”Kolibri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s