Återstoden av dagen

18719853

Vilken bok? Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.

Var har jag fått tag på den? Jag minns inte riktigt, men vintern 2017-2108 var det.

Vad handlar boken om? Den korrekte butlern Stevens far iväg på sitt livs första semester. Han har fått ett brev av en tidigare hushållerska på Darlington Hall (där han jobbat större delen av sitt yrkesliv) och på något sätt har han fått för sig att hon eventuellt kunde tänka sig att komma tillbaka och jobba på Darlington Hall. Det skulle han bli väldigt glad för, men det tillåter han sig nästan inte ens att tänka, för han är som sagt den korrektaste av korrekta butlers.

Vad tycker jag? Vi tillbringar hela tiden i Stevens’ huvud, och han funderar mycket på sitt yrke, och vad som är en bra butler och vad som inte är det, och dessutom funderar han till exempel på humor och hur han ska göra för att lära sig det. Genom Stevens’ ögon ser vi England på 1950-talet när han reser genom byar och städer. Och genom allt försöker Stevens vara den perfekta butlern genom att åsidosätta alla sina känslor.

Utmaningar:

Read old booksUr hyllornas djup

Det känns lika tillfredsställande som den förra boken jag läste och kunde hänföra till någon läsutmaning. Hela våren har ju gått och jag har absolut inte läst någon bok till någon utmaning alls. Men nu är det sommar, och det här är redan andra boken till en utmaning som jag läser. Jag satte den i bokhögen till utmaningen Read old books som Mias bokhörna startade, och den är köpt för över ett år sen, så den hör också till min egen utmaning Ur hyllornas djup (mitt försök att läsa hyllvärmare).

4 reaktioner på ”Återstoden av dagen

  1. Jag läste Återstoden av dagen för några år sedan och älskade den, dess storslagenhet. Tycker alltid det är lika fascinerande när författare kan få det lilla att växa och växa, hur vardagens monotoni kan avspegla en hel era.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s