Fem på en midsommar

Som vanligt är jag sen med att delta i Fem på en fredag. Midsommar är med andra ord inget undantag från mitt vanliga liv på det sättet. Eftersom frågorna handlar om midsommar, tycker jag ändå att jag kan svara på dem idag på midsommardagen, lite så där med facit på hand hur jag egentligen firade midsommar.

Hur firar du midsommar i år?

Det blev ganska stillsamt, på en stuga vid en sjö med ett par vänner och lite familj. Vi åt lite gott, simmade en hel del, och det var naturligtvis bastu för den som så önskade.

Vad kommer finnas på ditt lunchbord?

Jag antar det är lunchen på midsommarafton som avses? Det var nypotatis, lax, sill och sallad. Jag skippade sillen.

Kommer du dansa runt en majstång?

Varken majstänger eller dans runt dem hör till midsommartraditionerna här. I södra delen av Finland förekommer majstänger, men häromkring på västkusten har jag inte sett någon. Midsommarbjörkar hugger vi och pyntar med.

Hur var dina midsomrar som barn?

Väldigt lika mina midsomrar nu som vuxen. En skillnad finns det. Vi fick nästan aldrig lemonad/läsk som barn, men en korg med lemonad hörde till midsommar och det smakade så väldigt gott. Nu är det vardag med cola osv. så det känns inte alls lika speciellt.

Vad gör du denna midsommar som du inte gjorde förra året?

Det är så att vartannat år ordnar min mamma stort midsommarkalas, och då brukar vi vara med och hjälpa till med sånt som behövs. Men vartannat år är det en annan i mina föräldrars umgängeskrets som ordnar kalaset, och då passar vi på att sticka till annan ort och fira stillsammare med kompisar. Så i år har jag inte dukat några långbord, plockat några blommor till dekoration, stått en hel halv dag och kokat mat och vad det nu är man gör när man ställer till stort kalas.

img_20190726_2152221928147094.jpg

Bilden är från ifjol, men jag sitter på precis samma terrass med samma dator och skriver detta blogginlägg. Så det har inte ändrat mycket från förra året heller.

8 reaktioner på ”Fem på en midsommar

  1. paulamerio

    Bor du i Österbotten? Har ni inga brasor på midsommar i så fall?
    Jag saknar en strandbastu, här i Dalarna är det inte så många som satsar på en egen bastu trots att de har sommarstugor.
    Trevlig fortsättning på helgen

  2. Åsa

    Att dansa runt majstänger är ju en rätt mysko tradition om man tänker efter. Sverige har tydligen kallats en ”pariastat” numera i coronatid (New York Times), mysko som sagt. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s