Ur verkliga livet

books-462579_192028129

Det är tidig tisdag morgon och jag ska enligt Ugglan & bokens Tisdagstrio fundera på en trio böcker med tema ”ur verkliga livet”.

46130354. sy475

Eftersom jag just precis har läst Klubben av Matilda Gustavsson så får den vara med idag. Intressant bok, men jag förstår fortfarande inte riktigt vad det är för mekanism som gör att folk aktivt tittar bort från sånt dom inte vill se. Jag gör det säkert själv.

49686549. sx318 sy475

Nu antar jag att det lite tänktes biografier eller liknande, folk som verkligen berättar om sitt eget liv, eller någon annans. Men å andra sidan, algoritmer och hur de fungerar berör i högsta grad vårt verkliga liv här och nu, och det är knappast någon nackdel att lära sig lite mer om dom. Till exempel från David Sumpters bok Uträknad.

9784268

Nu har jag haft två böcker jag läst ganska nyligen i min trio. Gilla läget av Barbara Ehrenreich är en bok jag läste för länge sen och gillade. Jag tror nämligen inte på positivt tänkande. Delvis är det för att jag hamnade på en föreläsning om positivt tänkande mitt under min behandling för cancer. Personen ifråga kunde inte riktigt förklara hur positivt tänkande skulle få mig frisk från cancer. Jo, jag frågade. Nej, jag tror inte föreläsaren riktigt hade tänkt sig en sån fråga. (Info för den som undrar: Nej, positivt tänkande har ingen betydelse för om cellgift, strålning eller andra behandlingar fungerar. Det är lite av kännetecknet för skolmedicin, det fungerar vare sig du är positiv eller ej.) Dessutom kunde den föreläsande personen heller inte förklara vilka negativa tankar det var jag hade tänkt så att jag fått cancer. Jo, jag frågade. Nej, hen hade antagligen inte tänkt sig att behöva svara på en sån fråga heller. Delvis är det också så att jag någonstans djupt inom mig fortfarande äger den där ekonomsjälen, den som säger att det är gott och väl att hoppas på att det ska gå bra, men att man måste planera för att saker ska gå runt även om det inte går så bra. Så, Barbara Ehrenreich borde vara obligatorisk läsning.  

15 reaktioner på ”Ur verkliga livet

  1. Spännande bokval. Kul med en bok som lite går tvärtemot väldigt många populära självhjälpsböcker (ja, jag har allt läst ett antal sådana…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s