Fem en ..lördag: Första gången.

Elisamatildas tema den här veckan på de fem frågorna är ”första gången”. För mig är det definitivt inte första gången jag svarar på Fem en fredag på en lördag, snarare är det mer en regel än ett undantag.

När var första gången du gick på bio?

Det vet jag inte. Vad jag vet är att pappa brukade ta oss med på bio när vi var barn, jag tror att till exempel Ronja Rövardotter såg jag på bio med pappa.

När var första gången du gick på zoo?

Det vet jag egentligen inte heller, men jag tror att det var när vi for till Ähtäri djurpark hela familjen en gång. Jag är osäker på hur gammal jag var, jag vet inte ens om jag gick i skolan eller inte, men jag minns att det var jättespeciellt att bo på hotellet nära djurparken, vi bodde inte ofta på hotell när jag var barn.

När var första gången du köpte en CD-skiva?

Det vet jag däremot! Jag var på skidsemester med en kompis i Österrike, det var tidigt nittiotal, och jag ägde ingen CD-spelare, men min lillasyster hade en. Det var en odödlig mixskiva med bland annat Always look on the bright side of life från Monty Python-filmen. Jag tror min kompis köpte en blandad CD med det gosiga namnet Kuschelrock vid samma tillfälle.

När var första gången du åkte skidor?

Det var jag alldeles för ung för att minnas. Kring fyra år kan jag ha varit, gissningsvis. Men då jag nu nämnde skidsemester i Österrike här ovanför kan jag ju förgylla er dag med att berätta om när jag åkte slalom första gången. Det finns en slalombacke här, jag var kring tolv år, och hade bestämt med en kompis att jag skulle komma med henne till slalombacken för hon sa det var jättekul att åka slalom. Pappa följde med, men han har till denna dag som är idag aldrig stått på slalomskidor, inte heller min mamma, men någon skulle ju ändå hjälpa mig. Min kompis hade inte kommit till backen ännu, men jag hyrde skidor, åkte upp i liften (liftvakterna hjälper ju en om man inte kan) och ställde mig högst upp i backen, såg ner och såg min pappa långt därnere, och tänkte: Jaha, det är väl inget annat att göra än att åka ner då! Sagt och gjort, och kom ihåg att jag aldrig stått på slalomskidor förr, jag stakade lite fart och åkte spikrakt nerför den stora backen, med full fart förstås, för jag kunde ju varken svänga eller bromsa, tills jag föll omkull i ett stort snömoln. Pappa kom springande och var övertygad om att jag var död, eller åtminstone hade brutit de flesta ben i kroppen, men då han kom fram låg jag och skrattade, med snö överallt, i öronen, i strumporna, överallt. Skidor, stavar, vantar och mössa var spridda över halva backen. ”Det där var kul!” sa jag åt pappa.

Lite senare kom min kompis och upplyste mig om att det fanns en mindre backe där nybörjare kunde öva sig, som inte var så brant.. Och sen åkte vi hela dagen, först lärde hon mig svänga, och sen åkte vi nerför den lilla backen så att hon åkte en sväng först och stannade, sen åkte jag en likadan sväng och stannade genom att åka in i henne, tills jag lärde mig bromsa också..

Jag har med åren blivit mycket fegare, men det händer att det blir en tur i en slalombacke ibland.

När var första gången du använde internet?

Jag vet inte om jag hade använt internet innan jag började studera på universitetet, det kan hända men i så fall minns jag det inte. Men där fick jag min första epostadress och det var 1996, och redan då fanns en del material på nätet som det var meningen att vi skulle använda till våra studier, så det var där jag bekantade mig med internet.

3 reaktioner på ”Fem en ..lördag: Första gången.

  1. paulamerio

    Barn brukar ha tur när de ramlar, de vet hur man landar mjukt! Och snön kanske gjorde sitt till, men hade jag varit din pappa hade jag blivit livrädd! Själv har jag aldrig stått på ett par slalomskidor, lika bra det med min taskiga balans.
    Visst är det kul med lite nostalgi! Trevlig helg

  2. Pingback: Fem en fredag v. 14: Artigheter - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s