En smakbit ur Glasvaggan

Det är söndag, och min sista dag som heltidsmamma närmar sig sitt slut. Eller, ja, visst är jag mamma på heltid annars också, men då bor ju sönerna på sin studieort. Jag tror det är nyttigt på det viset att nu måste jag lära mig att umgås med dem som vuxna personer, för när man bor på egen hand så blir man mer vuxen. Och det kan ju vara bra att kunna umgås med sina vuxna barn, det är ju inte som att dom kommer att bli små igen. Om de hade bott hemma hela tiden hade de varit barnsligare till sättet, och jag hade också behandlat dem som ungefär tolvåringar. Nu löser de saker själv. Till exempel om de behöver skjuts, så ber de om skjuts. Om de inte ber om skjuts har de löst transportfrågan själva, och det är inte bara självklart att mammataxi kör. Om deras kläder är smutsiga, tvättar de. Och så. Då får mamma lära sig att inte lägga sig i saker, och sen får vi alla lära oss att meddela tidtabeller och planer. Ett nytt skede i föräldralivet.

Jag har gått lite utanför fantasyvärlden med min läsning nu. Jag köpte ju en bok, riktigt i en bokhandel, för en tid sen. Och dystopisk science fiction skriven av en finlandssvensk författare, det finns det inte mycket av. Men den här boken finns. Och så här långt är den ruskigt bra dessutom.

Glasvaggan av Henna Johansdotter. Smakbiten kommer från sidan 132:

”Jösses”, muttrar hon när vi är utom hörhåll. ”Du måste lära dig att välja dina strider, unga dam. Att komma hit och starta bråk med vår topparkitekt, nej, det går verkligen inte för sig.” Hon skakar på huvudet. Trots det kan jag ana någonting i hennes tonfall, något som inte fanns där förut. En gnista av beundran.
”Jag startade inte bråk”, protesterar jag. ”Jag bara försvarade mig själv.”
Jaeger svara inte. Hon drar mig vidare mot två vita dörrar längst in i rummet. Metamorfoskammare, står det i skrikande svarta bokstäver.

Så vill ni läsa lite dystopi kan jag rekommendera den här. Med reservationen förstås att jag har läst halva boken ungefär, och jag vet ju inte egentligen hur fortsättningen blir än.

Idag hittar ni fler smakbitar hos Flukten fra virkeligheten, ett fint sätt att hitta nya böcker att läsa! Jag ska fortsätta min söndag med att försöka kurera min förkylning. Idag har jag inte ont i halsen mer, så det känns som om det finns en liten ljusning bland näsduksdrivorna.

30 reaktioner på ”En smakbit ur Glasvaggan

 1. Jeg har også voksne barn og det er en overgang å lære at de klarer seg selv 🙂
  Denne boken fikk jeg lyst til å lese. Jeg er veldig glad i dystopier.
  Ha en riktig fin søndag!

 2. Åsa

  Ja, science fiction lockar ju mig nästan alltid numera. Detta var en uHc (ungdomsbok) såg jag nu, men ibland funkar det ju att läsa sådana också. Får väl ta mig en titt vad du ev. kommer att tycka om den sen. Tack för smakbiten!

 3. Tack för smakbiten. Låter intressant trots att det inte är min genre.
  Vi har en 20-åring och en 17-åring och i många år innan de blev så här gamla har vi kört samma princip kring skjutsning och annan hjälp. De måste fråga, annars löser de det själva. Det funkar bra, men det finns andra saker som vi märker är en större omställning när man ska bo helt själv.

 4. paulamerio

  Låter både annorlunda och intressant, läser sällan finlandssvenska författare, trots att jag är finlandssvenska själv. På biblan fanns den som e-bok, tyvärr, för jag föredrar pappersböcker. Tack för smakbit, krya på dig

 5. Tack för smakbiten! Har inte hört talas om den förut, men sätter den på listan 🙂
  Och jag minns när jag själv var i den åldern som dina söner är nu, jag kan ofta tänka på den tiden som något av det bästa i mitt liv rent utvecklingsmässigt. Att ”tvingas” ta ansvar för allt, både stort och smått, gör otroligt mycket för en människas utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s