Helgfrågan: Perfekt längd på en bok?

e36b1-fotoflexer_photo4

Idag blir det en helgfråga som jag är lite kluven till.

Vad är den perfekta längden på en bok? 

För det är ju så, en bok kan vara för lång. Men när den blir för lång, det är väldigt olika. Faktiskt pratade jag med ett par biblioteksbesökare om längden på böcker häromdagen, och de var av den åsikten att böcker har blivit mer omfångsrika nuförtiden. Svårt att säga, men jag vet i alla fall att i serier tenderar böcker mot slutet av serien vara mycket tjockare än i början. Och jag läser ju tegelstenar, färre nuförtiden än då jag var i tonåren, men ändå. I början på februari läste jag ju Lamentation av C J Sansom, och jag tyckte inte den var för lång.

Men överlag, det är mycket få författare som kan skriva tegelstenar. Mycket färre som kan det, än som gör det. Nog bör man ju få mycket sagt på en 200 sidor ändå? Och om det börjar krypa över 400 sidor, kanske man borde lyssna mer på sin omgivning om de föreslår strykningar? Fast visst, ibland måste också långa böcker skrivas, det finns många tegelstenar jag älskar också, och det är inte enkelt att veta när det är en historia som verkligen kräver tegelstenslängd.

Bonusfråga: När du är sjuk, vilken genre passar dig bäst då?

Det går faktiskt att vara så sjuk att det inte går att läsa. När jag låg på sjukhus orkade jag läsa ibland, men om jag inte orkade så tittade jag på matlagningsprogram på tv. Jag kan tänka mig att renoveringsprogram också funkar, men dom var inte så vanliga som matlagningsprogram då.

Men om man är så där lagom sjuk, då funkar det lite likadant som om jag är stressad. Romance ska det vara då. Det kan hända att det är för att jag då vet att boken kommer sluta lyckligt.

 

 

 

 

18 reaktioner på ”Helgfrågan: Perfekt längd på en bok?

  1. Marie Eggimann

    När jag låg på sjukhus kunde jag inte heller läsa, tittade på varenda serie som gick på tv då. Lucinda Rileys serie om systrarna är ganska tjocka böcker,,,allla.

  2. Det beror ju mycket på hur en författare skriver också. En bok kan ju kännas för lång även om den är på 200 sidor. På samma sätt kan en bok på 500 sidor känns kort, om den är riktigt bra.

  3. Åsa Carlsson

    Ja vad konstigt egentligen. Läser också mer sällan tjocka böcker nu om man jämför med då man var yngre. Kanske inser man sin dödlighet mer ju äldre man blir och därför väljer böcker som är ”tunnare”… undermedvetet lixom. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s