Trilogin som spårade ur

Om jag flyrOm jag hittasOm jag överlever

Vilka böcker? Om jag flyr/Om jag hittas/ Om jag överlever av Terri Blackstock

Var har jag fått tag på dem? Lånat dem på biblioteket.

Vad handlar böckerna om? Ni ser att pärmbilderna kan pusslas ihop till en bild, och det är en ganska rättvisande bild av böckerna, det går inte att läsa de här böckerna separat från varandra (därför blir det recension av alla tre på en gång). I den första boken kastas vi in i Caseys liv när hon halkar omkring i blodet från sin mördade vän, Brent. Hon flyr, för hon är övertygad om att hon kommer att sättas dit för mordet som hon inte har begått. Efterhand ser vi att det här inte är något hon bara inbillar sig. Dylan är en krigsveteran med en smula PTSD. Han skulle gärna börja jobba som polis, men polisen gillar inte direkt hans PTSD, och han har inte hittat något jobb. Men Caseys mördade kompis Brent är Dylans barndomsvän och Brents föräldrar (rika personer, kompisar till polischefen) anställer honom som privatdetektiv för att spåra upp Casey och ta henne till polisen. Polisen är inte alls motsträviga till detta arrangemang heller, utan lovar hjälpa Dylan. Redan från början blir dock Dylan fundersam. Casey passar inte in i profilen som den som mördat Brent, bland annat skulle hon ha haft fysiskt svårt att knivhugga Brent så som han blivit knivhuggen eftersom hon är betydligt kortare än gärningsmannen borde varit enligt rättsmedicinarna. Så Dylan börjar köra sitt eget race, och upptäcker korruption inom poliskåren. Casey försöker gömma sig lite här och där, men överallt hittar hon människor som behöver räddas, och så blir hon i samma veva upptäckt.

Vad tycker jag? Den här trilogin marknadsförs som en kristen, romantisk spänningsroman. Spänningsromanelementet fungerar rätt bra. Tro det eller ej, men de korrupta poliserna är åtminstone i början trovärdiga. Sen spårar dom ur och jag antar att man ska se djävulen in action i det hela. Fast jakten på Casey funkar genom hela boken, hon är smart och tuff och jag hejar absolut på henne. Det där med kristenheten är också i och för sig konsekvent genomfört, men kristenheten som marknadsförs här är av typen amerikansk tv-show-kristendom i stil med ”Hallelujah, praise the Lord and send me the money”. Igen, i början funkar det bra, Casey närmar sig försiktigt en tro, hon vill veta mera, hon skulle vilja tro på något. Dylan har blivit troende i samband med sin behandling för PTSD, igen, också det börjar bra och trovärdigt. I bok tre hamnar vi tyvärr i ”om du på riktigt ber om en hundvalp och verkligen menar det och är en snäll flicka, så skickar Gud dig en hundvalp”- versionen av kristen tro. Om du inte får det du ber om så har du antingen inte bett tillräckligt innerligt eller inte varit tillräckligt god. Kallas det framgångsteologi? Och så funkar inte livet, och inte heller kristen tro, så vitt jag förstår. Och när Casey och Dylan i slutet av bok tre börjar inse att tycke uppstått (läsaren har ju sett det åtminstone sedan slutet på bok ett..) så barkar vi iväg igen ut på en mycket amerikaniserad resa av att ”jag älskar dig så mycket så jag vill gifta mig innan vi hoppar i säng”, och det är inte särskilt realistiskt, och jag vill verkligen inte att en ung person ska läsa den här boken och tro att om hen haft sex innan äktenskapet så är de åtminstone lite syndiga, och deras förhållande kanske inte är äkta kärlek..

Men jag ogillar inte hela boken, trots det. Spänningsdelen bär upp en hel del, och jag som vuxen saklig kvinna kan uppskatta det på något sett ärliga försök som görs i början att faktiskt utforska vad det innebär att hitta en tro eller ha en tro, och jag kan uppskatta att det får ta sin tid för huvudpersonerna att hitta fram till varann (även om jag absolut inte har något emot annan slags romance heller, tvärtom, allt funkar om det är bra skrivet!), så att dom behöver få tre böcker på sig. Sen, igen som vuxen saklig kvinna, så ser jag på långt håll de där amerikaniserade plåstrena som klistrats på, till exempel här ovanför ”praise the Lord and send me the money” och ”giftermål innan sex”, som faktiskt står ut så pass i historien att jag tror att författaren inte heller är helt införstådd i detta, utan att det faktiskt som plåster klistrats på i efterhand för att det ska vara så för att kunna kallas kristen litteratur i USA. Men som sagt, alla kan inte se det och för sådana personers skull skulle jag önska att de här sakerna inte var med. Konflikten som är intressant att läsa, och där jag tycker att det märks att författaren haft lite svårigheter, är när hon försöker hålla isär Caseys och den korrupte polismannens flykt från rättvisan, och deras respektive häktningsförfarande och rättegångar. Hon vill så gärna att Casey ska vara så liljevit oskyldig, men Casey förfalskar identiteter, bryter sig in här och där, och rymmer gång på gång från polisen, är kort sagt faktiskt ganska bra på det där med att bryta lagar. Med Guds hjälp, får vi förmoda, för när herr Korrupt Polis gör detsamma, rymmer från sina kolleger, använder falska namn och så vidare, berättas det på ett helt annat sätt och som ett tecken på hur dålig människa herr Korrupt Polis är, bland annat vill författaren försöka få oss att förstå hur förödmjukande och dåligt det är att sitta häktad i väntan på rättegång- det är bara det att Casey också sitter häktad i väntan på rättegång samtidigt i historien och för henne är det naturligtvis inte något dåligt, bortsett från att hon inte får ha så mycket kontakt med sin familj, så här försöker författaren nog sig på en manöver som milt sagt inte framstår som trovärdig. Men jag vet inte, är det kanske så det funkar i det amerikanska samhället av idag, man ser det inte som något dåligt om man själv tänjer på eller bryter regler, eller använder kontakter och pengar för att ”gå förbi kön” eller få saker att bli som man vill, men om andra gör det är det ett tecken på att de är dåliga människor. Kanske de verkligen inte ser dubbelheten, och kanske inte författaren heller gör det här.

Ja, och om Casey och Dylan skulle ställa upp i luciavalet, så skulle dom passa finfint in, för dom gillar barn, djur och familjeliv. Samt psalmsång. Viktigt som Lucia det där med psalmsång. Casey är ju dessutom blond. Men det finns som sagt även bra saker i böckerna. Innan allt spårar ur.

4 reaktioner på ”Trilogin som spårade ur

  1. Å fy sjutton, det här låter som något jag skulle få en allergisk reaktion på. Omslagen är fruktansvärda, storyn låter helt horribel och din beskrivning av de troget kristna är så jag får rysningar. Att du ens orkade läsa ut alla tre?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s