Kirke

43898152

Vilken bok? Kirke av Madeline Miller.

Var har jag fått tag på den? Lånat på biblioteket.

Vad handlar boken om? Madeline Miller berättar historien om Kirke, den första häxan i litteraturen. Dotter till Helios, solguden, och havsnymfen Perse. Kirke i den här boken är en kvinna som inte passar in i sin far Helios hov, och egentligen inte någon annanstans heller. Hon förvandlar en man till en gud, och för det blir hon förvisad till en ö, Aiaje, som hon gör till sin. Om något skepp förirrar sig till Aiaje, blir sjömännen förvandlade till grisar. Den som kan sin grekiska mytologi, vet att bland annat Odysseus förirrade sig till Kirkes ö.

Vad tycker jag? Riktigt, riktigt bra. Jag har lite svårt för att uttrycka exakt vad det är jag gillar med böcker, jag har lättare att säga vad jag inte gillar med böcker. Men jag ska försöka. Huvudpersonen är mycket vältecknad, med både positiva och negativa sidor. Hon får under boken ibland se hur andra uppfattar henne och hon är inte en sån som inte skulle lära sig något av det. Hon ser inte bara andra klart, hon ser alltså också klart på sig själv, och det gillar jag. Hon är inte alltid trevlig, och det gillar jag också, för jag förstår varför. Jag kan också lätt gå med på att Kirke blivit feltolkad i mytologin, för så som hon framställs i den här boken har hon inte haft något intresse av att ställa sig in hos någon, och inte heller haft intresse eller möjlighet att påverka vad som sägs om henne.

Så, jag är svag för att få veta ”vad som egentligen hände” i sagor och myter. Jag gillar huvudpersoner som inte är perfekta men inser det själva. Jag gillar välskrivna böcker med vackert språk. Jag tror att om du är ens lite intresserad av grekisk mytologi ska du prova den här boken.

 

4 reaktioner på ”Kirke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s