Jag inhalerade en bok..

Vilken bok? From Lukov with love av Mariana Zapata.

Var har jag fått tag på den? Shoppat från näthandel.

Vad handlar boken om? Jasmine Santos är konståkare. Hon har tränat och tränat sedan hon var ung, hon är bra på det men har inte vunnit några stora mästerskap. Hon har försakat det som en elitidrottare försakar, och hennes familj är inte rik, så hon är ganska medveten om hur mycket också hennes familj har satsat på hennes idrott. Utan att ha med än någon enstaka poängplacering i större tävlingar att visa upp för allt det hon och de satsat. Nu börjar hon dessutom bli lite äldre för att vara i konståkningsvärlden, hon har inte många säsonger kvar. Dessutom är hon paråkare, men hennes partner lämnade henne på ett rätt fult sätt och hon har nu haft en säsong då hon inte alls kunnat tävla för hon har inte hittat någon ny konståkningspartner. I och med konståkningen och sin personlighet har hon inte många vänner utom familjen, bara en bästis som dock nu utbildar sig till läkare på annan ort. Bästisen sysslade också med konståkning, men slutade som tonåring. Bästisens bror däremot fortsatte, och är en av de bästa i landet, om inte den bästa. Bästisens familj är stormrik, och äger ishallen där Jasmine tränar. Bästisens bror, Ivan Lukov, kommer med ett förslag: De ska börja åka tillsammans. Grejen är den att Jasmine och Ivan verkligen inte gillar varann, och det trots att de umgåtts en del via Jasmines bästis. Jasmine har alltså ett beslut att fatta- gillar hon konståkning så mycket att hon kan bortse från att hon våldsamt ogillar den hon skrinnar med? Och även om de börjar träna tillsamman, kommer det att funka eller kommer de att ta livet av varann?

Vad tycker jag? Det finns saker som Mariana Zapata kan. Hon kan skriva den där vägen från att inte gilla någon alls, till att börja se positiva sidor hos den här personen, till att småningom bli kär. Hon kan också beskriva livet som idrottare bra, det positiva och negativa med att verkligen satsa på till exempel konståkning, vad det gör åt ens fötter att ha skridskor på flera timmar per dag för att nu nämna en sak. Jag antar att hon på något sätt har någon slags sportbakgrund, eller det verkar så i alla fall. Både amerikansk fotboll, fotboll och konståkning verkar hon kunna beskriva bra, åtminstone verkar det så för en som mig som inte har så stora insikter i de sporterna. Och sen kan hon visa för mig hur en person som först inte verkar särskilt sympatisk, formligen smälter för den han älskar. Och DET gillar jag att läsa om (OBS, detta var en underdrift).

Så jag inte så mycket läste den här boken, som inhalerade den. Och skippade allt annat, från det att jag hämtade posten och hittade paketet på torsdag kväll tills jag hade läst ut den innan jag for till jobbet följande morgon. Jag hoppade över luciamorgonen jag hade tänkt gå på fredag morgon. Jag for senare till jobbet än jag brukar. Och just nu, lördag kväll, sitter jag och försöker säga åt mig själv att det nog inte var så smart, för jag är fortfarande slut efter att ha mest läst en natt, och sen sovit dåligt också följande natt på grund av avsteget från min dygnsrytm. Och jag lyssnar på den smarta, sakliga delen av mig själv, ler brett, och svarar: Det var kanske inte smart. Men det var värt det.

DEN känslan. Det var länge sen.

Sometimes I just survive. But sometimes I stand on the rooftop of my existence, arms stretched out, begging for more. (Markus Zusak).

En reaktion på ”Jag inhalerade en bok..

  1. Pingback: En smakbit ur Babylon Berlin – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s