24 saker som ger julstämning: Risgrynsgröt

JULSTÄMNING

Strängt taget så kan man ju koka risgrynsgröt när som helst under året. Men det tar så länge att koka så åtminstone för mig blir det närmast av kring jul. Och alla vet ju att tomten gillar gröt. Fast vi vet väl inte heller om det egentligen är risgrynsgröt som tomten vill ha, förr i tiden lär väl julgröten ha lagats på det man hade i hemmet att laga gröt av, och det var antagligen rätt sällan som det fanns risgryn.

Jag gillar gröt med kanel och smöröga bäst. På jul brukar gröten också serveras med plommonkräm här, men jag tycker det blir väl mäktigt, bara plommonkräm (med vispgrädde) är också ett bra alternativ till julefterrätt. Så kan man äta risgrynsgröten till morgonmål på julafton eller till lunch. Det finns förstås också apelsinris eller ris à la Malta (som för mig innehåller jordgubbssylt). Ett annat ställe där risgrynsgröt behövs är som fyllning i karelska piroger.

Då det gäller traditionell julmat så är nog risgrynsgröten en av de mest välsmakande rätterna. Jag har inte mycket till övers för lutfisk, och kålrots- och morotslåda gillar jag inget vidare heller, hur finländska och traditionella de än är på julbordet. Potatislåda funkar däremot bra enligt mig!

4 reaktioner på ”24 saker som ger julstämning: Risgrynsgröt

  1. Jag blev vegan för några år sedan och det är jättekonstigt att det inte finns någon färdig tubgröt baserad på växtmjölk ännu. Och jag är för lat att koka egen… Men håller med om att risgrynsgröt är en av de bästa smakerna kring jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s