Veckans helgfråga: Julen närmar sig

e36b1-fotoflexer_photo4

Det blir helg den här veckan också. Alla tecken tyder på det. Mia verkar ha börjat fundera på jul.

Vilken är din julfavorit-kokbok? 

Till det här får jag säga att jag har inte direkt någon sån. När jag söker julrecept är det främst två ställen jag söker: Från Marthas kokbok om det gäller traditionell julmat, och från kokböckerna jag samlar på, Köksalmanackorna, när jag bara söker inspiration.

Marthas kokbok

Med det sagt så började vi botanisera bland julböckerna på biblioteket igår, och den här ska jag nog låna tror jag, jag är ju glöggfantast:

Glöggboken : recept, tillbehör och historia

Bonusfråga: Brukar ni baka pepparkakor? 

Oh, ja! December utan pepparkakor är lite sorglig, tycker jag, och jag känner att det mycket snart är dags för årets första pepparkaksbak. Så jag har något att äta till glöggen, om inte annat! Men jag använder nästan alltid färdig deg, det funkar helt okej. (Skulle jag göra pepparkaksdeg själv, är det Marthas kokbok som gäller. Där finns alla recept som behövs. Till alla tillfällen.)

Bloggnamnet till trots, är det mycket sällan det blir pepparkakshus här till jul. Främst när pojkarna var små var det kul att bygga pepparkakshus, och jag har inte försökt mig på något mer avancerat än fyra raka väggar och tak. Mitt bloggnamn kom till medan jag var en julfanatiker av rang. Visst, några drag av julfanatikern finns kanske kvar, jag kan absolut inte tänka mig att vara utan gran, och från egen skog ska den vara. Och jag julpyntar, om än lite mer sparsamt än jag pyntade förr. Det blir också alltid julmat, men jag har på senare år satsat på taktiken att man får önska vilka sorter som ska lagas eller skaffas, och det blir närmast skinka, sötad potatislåda, köttbullar och leverpastej som önskas. Och risgrynsgröt.

När det gäller hur långt julförberedelserna kommit, så är det bara julgardiner som kommit upp i vardagsrummet än så länge. Men det där kan ha ändrat efter den här helgen, jag tycker det börjar bli dags att plocka fram lite saker. Nästa helg ska det i alla fall finnas julljus i fönstren.

wpid-img_20141130_202951.jpg

Stämningsbild från förr!

8 reaktioner på ”Veckans helgfråga: Julen närmar sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s