Gone are the leaves

Vilken bok? Gone are the leaves av Anne Donovan.

Var har jag fått tag på den? Beställt på nätbokhandel. En av böckerna jag blev inspirerad till att beställa efter Skottlandsresan i somras.

Vad handlar boken om? Det är någon slags ospecificerad medeltid. Till ett finare hus i Skottland kommer en ung pojke, Feilamort. Det är meningen att han ska bli page, men frun i huset upptäcker hans sångröst och en framtid som sångare planeras för honom. i samma hus jobbar Deirdre som lärling till sin mamma, som är sömmerska och sysslar med broderier. Deirdre och Feilamort får kontakt med varandra, och sådant som verkar ödesbestämt är kanske inte det, och fastän Feilamort inget vet om sin bakgrund kan det finnas andra som vet det. (Feilamort = The colour of a dead leaf, ålderdomligt ord från Skottland)

Vad tycker jag? Grejen med den här boken är språket. Det är nästan en högläsningsbok, och läser man inte högt är det ändå bra att tänka hur det låter när orden sägs. Inte bara för att mycket skotsk engelska används och det kan vara svårt att veta riktigt vad som menas om man inte tänker sig hur det uttalas, utan också för att det finns mycket som är poetiskt i texten. Kanske tack vare den här poesin flyter texten bra ändå, åtminstone för mig. Historien i sig är inte SÅ komplicerad, men som jag sa, hur historien berättas är ganska unikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s