Kulti

29427515

Vilken bok? Kulti av Mariana Zapata.

Var har jag fått tag på den? Lyssnat i ljudbokstjänst.

Vad handlar boken om? Sal Casillas spelar fotboll i ett bra lag i Huston, Texas. Inför den nya säsongen får laget en ny andretränare, och den tränaren är ingen mindre än Kulti. Kulti är en superfotbollspelare som spelat ihop miljoner och nu gått i pension. Kulti är också Sals barndomsidol och en stor orsak till att Sal började och envist fortsatte spela fotboll, och nu är mycket duktig på det hon gör. Kulti är dock inte densamma som han varit, och är absolut inte lyckad som tränare överhuvudtaget. Och därifrån börjar vi historien.

Vad tycker jag? Jag har en svaghet, och det är när osympatiska killar drabbas av den stora kärleken (Ja, ni vet ju, Wuthering heights är en av mina favoritböcker). Mariana Zapata är mycket bra på att skriva de här killarna. Dessutom är hennes hjältinnor kompetenta människor som är bra på det dom gör, och relativt kroppspositiva. Men, nu efter fyra böcker så ser jag också det som inte är perfekt. Främst en sak- hjältinnan i hennes böcker är inte riktigt generös mot andra kvinnor, sådana som hon ser som konkurrenter. Det är också en viss ”inte som andra kvinnor”-atmosfär kring hjältinnan, som förstås hänger ihop med den där inte-så-generösa inställningen. Ja, ni vet, den där idén som vi som växte upp för en tid sedan växte upp med. Att det finns dom vanliga tjejerna och så finns det den där coola tjejen som hänger med killarna och är mycket bättre än dom andra tjejerna. Det har tagit mig väldigt länge att se det här hos mig själv, och förstå att det där är en stor fet lögn. En kvinna behöver inte sträva till att ”inte vara som andra kvinnor”. Det är absolut inget fel på att vara som ”alla andra kvinnor” utan istället ganska mycket värt.

Men. Jag ser bristerna och bara ÄÄÄLSKAR att läsa om den osympatiska killen som drabbas av den stora kärleken. Nu har jag tyvärr lyssnat på alla de böckerna som fanns i min ljudbokstjänst. Jag tror inte jag kommer att kunna motstå att handla de övriga av hennes böcker.

Och. En varning till den som är van romanceläsare: Mariana Zapatas böcker innehåller nästan ingen sex överhuvudtaget. Bara riktigt i slutet. Jag har förstått att det förvånar en del romanceläsare, och gör att de inte gillar böckerna. Jag läser gärna om sex i mina böcker, men det är inte därför jag läser romance, istället är det själva förhållandet och utvecklingen av det som jag vill läsa, och jag kräver att när det förekommer sex i böcker ska det passa in i handlingen. Även i romanceböcker. Och det gör det här, det vore absolut inte logiskt eller passande med sex nånstans i början av boken, så som de här historierna är berättade.

Fyra böcker krävdes det för att jag skulle kunna analysera vad det är jag älskar med Mariana Zapata, och vad jag inte gillar så mycket. Det är ganska mycket oreserverad kärlek till hennes böcker det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s