En smakbit ur När seklet var kort

Smakebit på søndag

Jag håller på och debatterar vad som ska vara min nästa bok. Dels är jag fullt upptagen med att lyssna mig igenom alla böcker av Mariana Zapata så mycket av min lästid är lyssningstid just nu. Och dessutom hade jag tänkt att jag skulle läsa en bok på månadens språk, tjeckiska. Jag lånade idéer från Ugglan och boken och kikade runt på biblioteket och hittade en tunn bok av Bohumil Hrabal, När seklet var kort. Jag hoppas alltså att jag ska hitta någon motivation och börja läsa den här boken, så ni får läsa hur boken börjar tillsammans med mig.

Pärmbild

Jag älskar de där minuterna före klockan sju på kvällen när jag med en trasa och den hopskrynklade Nationalpolitiken gör ren lampornas glascylindrar, när jag med en tändsticka skrapar bort svärtan på de delvis förbrända vekarna och sätter på mässingshättorna igen. Och precis klockan sju tar den vackra stund sin början då bryggerimaskinerna slutar att arbeta och generatorn, som sänder iväg elektrisk ström till alla ställen där det finns glödlampor som lyser, generatorn börjar att minska varvtalet, och när strömmen blir svagare, försvagas också ljuset från glödlamporna, av det vita ljuset blir det långsamt rosa och av de rosa ljust grått ljus, silar genom flor och organdi, tills wolframtrådarna visar röda rakitiska små fingrar i taket, en röd G-klav. Jag tänder sedan veken, sätter på cylindern, skruvar upp den gula tungan, sätter på den mjölkfärgade skärmen, prydd med porslinrosor.

Nå, få se hur boken fortsätter sen. Fler smakbitar finns det på bloggen Betraktninger!

 

29 reaktioner på ”En smakbit ur När seklet var kort

  1. Men åh, den har jag sett som film! Åtminstone hade filmen samma titel. Jag gillade den mycket. Vill minnas att jag hade den inspelad på VHS och såg den flera gånger. Hå hå ja ja, det var tider det! 😉 Nu blev jag väldigt sugen på att läsa boken också. Tack för smakbiten!

  2. Har inte hört talas om, och blir inte så sugen heller. Den där typen av gigantiska meningar går jag alltid vilse i, även om jag brukar komma ut på andra sidan med andemeningen i behåll. Lycka till!

  3. paulamerio

    Tyckte beskrivningen var lång och omständig, hoppas boken flyter på i lite snabbare tempo! Tack för smakbit, ambitiöst med tjeckisk författare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s