Helgfråga om tacksamhet

e36b1-fotoflexer_photo4

Hur gör ni för att visa tacksamhet? undrar Mia i veckans helgfråga. Nu tänkte hon på tacksamhet för recensionsexemplar, eller tävlingsvinster man fått eller så. Men mitt svar gäller inte precis det. Jag vet nämligen sällan hur jag ska visa tacksamhet. Och det gäller inte sånt som recensionsexemplar av böcker, då VET jag att tacksamhet för en bok är ungefär lika med att visa boken överallt där det går, bloggen, instagram osv. Men annars i livet. Jag tycker inte heller egentligen om folk som tackar alldeles väldigt mycket, säg på jobbet när jag gör något som hör till mina alldeles vanliga arbetsuppgifter. Jag vet inte heller vad jag ska säga om det som ändå är relativt vanligt, att ställen med kundservice får chokladaskar och sånt till jul eller andra högtider. Jag väljer mycket hellre att folk inte är oförskämda en gång och överdrivet tacksamma och har en chokladask nästa gång. Eller att folk helt enkelt bara är, och inte försöker vara på något speciellt sätt. Jag tänker på något sätt att folk tror att dom måste vara tacksamma. Och det i förlängningen betyder ju att de inte i själva verket känner sig tacksamma alls, utan känner sig tvingade till något, och i förlängningen börjar känna olust och obehag istället för tacksamhet. Eller med andra ord, av bibliotekskunderna föredrar jag egentligen de där lite griniga gubbarna eller tanterna som ska läsa just precis DEN tidningen och sitta just precis på DEN platsen i läsesalen och blir lite tjuriga om det inte blir så, men som kommer varje eller nästan varje dag, framom den där tjusigt klädda personen som tackar översvallande för att de får använda toan, men som inte kommer till biblioteket mer än en gång.

Jag vet inte, jag är väl bara född som otacksam surkärring.

Bonusfråga: Har ni börjat känna av hösttröttheten än? Nej inte idag i alla fall, idag är jag full av adrenalin inför besök på högstadiet imorgon. Men imorgon kväll är det över och då kommer jag säkert vara trött. Men kanske inte direkt av hösten, då.

 

12 reaktioner på ”Helgfråga om tacksamhet

  1. Marie Eggimann

    Jag tror inte du är otacksam eller tjurig. Min kompis älskar att laga mat och bjuder ofta så för att visa tacksamhet tar jag med lite vin eller en blomma ibland. Visar jag min tacksamhet bjuder hon mig igen, vilket jag hemskt gärna vill, hon är en fena på matlagning.

  2. En gång skickade jag en gåva till en förening, som jag tyckte gjorde ett bra arbete. Det var ingenting med det. Men sen höll de på i flera år och skickade brev där de talade om hur tacksamma de var över min gåva (som inte var särskilt stor). Till slut blev jag riktigt irriterad. De lade mer pengar på dessa utskick till mig än vad jag hade skänkt till dem.

  3. Tror jag är lite likadan när jag läser ditt svar. Får jag en present så tackar jag. Men jag håller inte på tackar och ger presenter för att folk gör sitt jobb. Det blev en chock när jag blev chef att en del anställda förväntade sig det…

  4. Åsa Carlsson

    Ha ha, ja, då tycker du nog illa om mig… är den där tacksamma typen, dock försynt och inte tjusig klädd, och biblioteksbesöken är frekventa om än inte bibliotekets toalett. 😉 Har det i mig från början, rår inte för det helt enkelt, mår bra av att få känna tacksamhet mot min nästa och allt som gör mig glad. Finns så mycket som ändå skänker hopp när det är som mörkast, då vill jag säga tack. Ja, du ser! Hopplöst fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s