En smakbit ur Svälten

57890-6473057481_ce462009e6_o

Ja, vad ska man läsa en skön augustisöndag om inte en faktabok om hungersåren på 1860-talet? Jag har en längre tid tänkt att jag ska läsa den här boken, under samma år var det ju också i Finland hungersnöd och jag tänker att en hel del är liknande i de båda länderna.

Svälten : hungeråren som formade Sverige

Från sidan 149:

Kanske är denna oro värst, i varje fall till att börja med, innan den rent fysiska hungern blir riktigt påtaglig. Tyngden av att behöva undra och längta och oroa sig var nästa matbit ska hittas. Och oron för barnen, om man har några. Plågan av att behöva se sina barn svälta, klaga eller om de inte klagar: att behöva se dem stoiska och uthärdande medan de redan har börjat tyna bort, medan de har börjat magra, förvandlas till utmärglade skelett. Samtidigt som den djupt liggande föräldrainstinkten säger-skriker- att man måste ge dem att äta, det är ju det man är till för som förälder: man är till för att hålla sina barn vid liv, man är till för att ge dem mat så de kan växa, inget annat spelar egentligen någon roll.

Det är en tankeväckande bok, och jag är intresserad av historia i alla former. Och med biten jag valt ur boken i tankarna kanske det blir något extra gott för mina ”småpojkar” till mat idag, det vill säga de stora karlarna som i eftermiddag ska åka iväg till studieorten igen.

 

28 reaktioner på ”En smakbit ur Svälten

  1. Ja, svårt att föreställa sig hungersnöd i det samhälle vi lever i idag. Viktig bok som jag absolut vill läsa. Det har blivit dåligt med facklitteratur för min del senaste året, annars brukar jag läsa rätt mycket.

  2. Åsa Carlsson

    Den vill jag läsa, har läst om hungersnöden i Finland, men inte så mycket om hur det var här i Sverige under den tiden, borde man ju göra. Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s